Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

En ze viert het met familie en natuur.

Gratulerer med fødselsdag voor de Noorse prinses Märtha Louise. De zus van kroonprins Haakon blaast vandaag 50 kaarsjes uit. En dat doet ze zo te zien omringd door twee favorieten: familie/vrienden, en de natuur.

Grote afwezige op deze foto is natuurlijk haar grote liefde, sjamaan Durek Verrett. Maar het kiekje is van de dag vóór haar grote dag, dus wie weet... Feit is dat hij sinds de jaarwisseling al niet meer heeft gefigureerd op Märtha's Instagram-account. Maar de pandemie maakt reizen natuurlijk ook niet bepaald makkelijk als een partner (Durek) in de VS woont.

Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

Wat dit betekent voor de realityshow die de twee nog dit jaar zouden uitbrengen in Noorwegen, is nog even de vraag.

De prinses zelf lijkt zich door de afwezigheid van haar lover in elk geval niet te laten weerhouden een topdag te maken van haar vijftigste. Want dat kunnen we wél zeggen van Märtha Louise: ze vaart altijd haar eigen koers.

Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

Zo had ze de toekomstige koningin van Noorwegen kunnen worden, als eerstgeborene. "Ik had er helemaal vrede mee toen ik opgroeide, ik was niet jaloers op mijn broer," zei de prinses al eens tegen Insider Magazine. "Maar toen ik vijftien was, hadden we een vrouwelijke premier die opeens met het idee kwam dat dit fout was. Ik kan me herinneren dat ze bij ons thuis was, mijn opa (koning Olav V) was er ook bij en we hadden een discussie over de vraag of het hele systeem niet veranderd zou moeten worden, zodat ik koningin kon worden."

Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

"Ze vroegen me: wat wil jij, Märtha? En ik had zoiets van: 'Ik ben vijftien, wat weet ik van dit soort dingen?' Uiteindelijk werd besloten om de opvolging te laten zoals die was. Märtha Louise was daar opgelucht over. "Het is een leven waarin veel van je wordt gevraagd, je moet er echt voor kiezen en er honderd procent voor gaan. Dus ik ben blij dat mijn broer de troonopvolger is en ik vind dat hij het geweldig doet. Hij richt zich op alle juiste dingen."

Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

In plaats van een leven in de spotlights in Noorwegen, koos zij haar eigen weg. Ze ging een opleiding tot fysiotherapeut volgen (in Maastricht) en ontwikkelde een rijk spiritueel leven. Op haar eigen verzoek liet ze zich haar koninklijke titel afnemen, en haar staatstoelage stopzetten. Ze begon een eigen bedrijf, haalde haar groot rijbewijs om zelf haar paarden rond te mogen rijden.

Op 24 mei 2002 trouwde ze met de Noorse schrijver Ari Behn. Ze kregen drie dochters en vertrokken in 2004 naar New York en later Londen. In 2014 keerden ze terug naar Noorwegen, maar in 2016 bleek de koek tussen Märtha Louise en Ari op. Ze gingen scheiden. In december 2019 pleegde Behn op 47-jarige leeftijd zelfmoord.

Royal Rebel Märtha-Louise wordt 50

Daarna lonkte dus een nieuwe liefde, al zijn het toch haar dochters die de boventoon voeren in haar leven. En met wie ze dus haar vijftigste verjaardag inluidt. Geheel in eigen stijl, dat weten we zeker.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in