Amalia's eerste werkdag: speech houden, boom planten.
Een normale 18-jarige ligt na haar verjaardag vermoedelijk uit te brakken van een feestje. Prinses Amalia had vandaag de niet heel benijdenswaardige taak om haar eerste speech te geven bij de Raad van State, en meteen ook tijdens een live-uitzending.
Ze arriveerde er met haar ouders en zat voorin, om tegelijk met haar vader uit te stappen. Het plaatje was duidelijk: ze is nu echt de nummer twee.
Koningspaar en prinses Amalia arriveren bij het Paleis Kneuterdijk. De Prinses van Oranje wordt binnengeleid in de Raad van State. #prinsesamalia #raadvanstate #linda pic.twitter.com/75urhySG9F
— Sam Hoevenaar (@SamHoevenaar) December 8, 2021
De prinses droeg een blauwe mantel, weer een Naomi (maar met een ander printje) van LaDress met een strokenrok en torenhoge hakken. Gelukkig had ze op de bordestrap wat houvast aan haar galante vader.
In tegenstelling tot haar vrouwelijke voorgangers (scroll voor beelden even door naar beneden) droeg ze geen hoed. Samen met haar moeder Máxima - in Natan Couture - vormde ze wel leuk de kleuren van de Nederlandse vlag #DiplomaticDresserInDeDop
Bijna 500 jaar oude organisatie
Haar vader koning Willem-Alexander heeft haar 'binnengeleid' bij de Raad van State, het al bijna 500 jaar oude hoogste adviesorgaan van de regering, waar hij ceremonieel voorzitter van is. Het is haar eerste officiële, zij het eveneens ceremoniële, functie als volwassen kroonprinses.
Hij introduceerde haar voor de gelegen als de Prinses van Oranje, maar tutoyeerde zijn oudste dochter. Amalia vousvoyeerde haar vader en noemde hem voorzitter.
Na de opening van Willem-Alexander nam Amalia het woord. Het is haar eerste toespraak in de Raad van State. Voor deze ene keer noemde ze haar vader "voorzitter". pic.twitter.com/poZmJLUDxL
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) December 8, 2021
"Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, ‘van rechtswege zitting in de Raad van State’," zo begon ze haar speech.
"En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik, al is er altijd het besef dat het ook morgen kan zijn." Ze citeerde bovendien haar oma, prinses Beatrix, die bij haar 1956 zei: "Nog zeer lange tijd zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal, bewust van mijn verantwoordelijkheid, trachten een goede leerling te zijn."
De ceremonie had plaats in de balzaal van voormalig stadspaleis Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Ook koningin Máxima – zichtbaar trots - was erbij. In de praktijk verandert er voorlopig niet heel veel voor Amalia...
... maar zou het nodig zijn, dan kan ze sinds gisteren meteen koningin worden, dus staatrechtelijk was het Raad van State-moment wel even een hoogtepuntje. De prinses kreeg een vulpen van de Raad, met als knipoog dat ze er later old school wetten mee kan ondertekenen.
Na afloop van de bijzondere vergadering plantte Amalia nog een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk. Momenteel is het nog een gewone linde, maar als er een hekje omheen is gezet, heet ie een koningslinde, zo hoorden we uitleggen bij de NOS.
Persmoment
De blikken van Koningin Maxima. Trots en tegelijkertijd op je tong moeten bijten om haar niet te helpen. Hartjes voor deze moeder. #Amalia pic.twitter.com/PnJnYrLW7y
— Charlotte de Boer 🤸♀️ (@Charlotte1413) December 8, 2021
Voor haar eerste persconferentie leek de prinses nerveuzer dan voor haar speech, al warmde ze na een paar vragen gelukkig wel een beetje op. Ze zei onder andere dat ze het een eer vond om koningin te mogen worden, maar voegde er meteen aan toe dat ze nog veel moet leren: "Er is geen school voor koningin worden."
Amalia's voorgangers
In de Grondwet staat dat de "vermoedelijke opvolger van de Koning" op 18-jarige leeftijd automatisch zitting heeft in de Raad. Hier vertrekt prinses Juliana in 1927 na haar eerste RvS-momentje.
Vanaf nu kan de prinses, net zoals haar oma Beatrix vanaf 1956 regelmatig deed, iedere woensdagmiddag deelnemen aan de vergaderingen van de Afdeling advisering. Zo kan ze kennis opdoen over staatsrecht en wetgeving, die haar later van pas kan komen als ze eenmaal staatshoofd is.
Amalia mag daarbij meedoen aan inhoudelijke discussies, maar ze is geen lid en heeft geen stemrecht. Al met al klinkt het niet al te spannend, maar het is wel nuttig voor haar latere ambt. Ze kan er leren hoe Nederland werkt, hoe besturen in elkaar zitten en hoe wetten worden goedgekeurd. Dit was de speech van haar vader in 1985.
In de praktijk zal Amalia er na vandaag voorlopig niet vaak te zien zijn. Ze wil pas na haar tussenjaar en studie vergaderingen gaan bijwonen, net als haar vader Willem-Alexander dat na zijn inleiding in 1985 deed.
En wat ze na deze spannende middag deed? Vermoedelijk lekker even uitwaaien met Mambo!
Foto's (c) Nationaal Archief, RVD,
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in