Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Mary reageert empathisch op Deense titelrel

Het moet de Denen worden nagegeven, ze duiken niet weg. Koninklijk Kopenhagen ligt behoorlijk onder vuur omdat koningin Margrethe nogal abrupt aankondigde dat vier van haar kleinkinderen zich na 1 januari 2023 geen prins of prinses meer mogen noemen. “I was given 5 days notice."- I heard that you...

Prinses Mary reageert empathisch op Deense titelrel

Het moet de Denen worden nagegeven, ze duiken niet weg.

Koninklijk Kopenhagen ligt behoorlijk onder vuur omdat koningin Margrethe nogal abrupt aankondigde dat vier van haar kleinkinderen zich na 1 januari 2023 geen prins of prinses meer mogen noemen.

Gravin Alexandra, de moeder van prins Nikolai en prins Felix, reageerde ontzet en prins Joachim, die naast Nikolai en Felix ook nog prins Henrik en prinses Athena heeft, was ronduit aangeslagen.

Dat Margrethe aanstuurt op een klein Koninklijk Huis staat niet zozeer ter discussie, alle betrokkenen weten al geruime tijd dat iedereen behalve beoogd troonopvolger een eigen leven zal moeten opbouwen en een eigen inkomen zal moeten genereren. Het schrappen van titels is echter... raar, want daarmee zegt Margrethe eigenlijk dat ze er niet toe doen en ondermijnt ze alles waar een monarchie op is gebouwd. Bovendien: iemand kan ook mét een titel zelfvoorzienend zijn, denk maar aan prins Constantijn en prinses Laurentien.

Het is natuurlijk niet zo dat de kinderen op straat komen te staan, ze behoren nog altijd tot een welgesteld gezin met privileges en kansen waar een ander alleen van kan dromen. Maar de kille manier waarop de boodschap is gebracht, heeft wel voor het nodige kwaad bloed gezorgd.

'Ik begrijp dat het een moeilijke beslissing is om te nemen en een heel moeilijke beslissing om te horen te krijgen'

Kroonprinses Mary wist de kou een beetje uit de lucht te halen bij een werkbezoek aan een jeugdconferentie. Het moet gezegd worden: de Denen duiken er niet voor weg. Mary zei over het besluit van haar schoonmoeder: "Ik begrijp dat het een moeilijke beslissing is om te nemen en een heel moeilijke beslissing om te horen te krijgen."

"Verandering kan zwaar zijn en je echt verdriet doen. Maar dat wil niet zeggen dat het besluit niet juist is. Wij zullen ook naar de titels van onze kinderen kijken als het moment daar is. Vandaag weten we niet hoe het Koninklijk Huis eruit zal zien in de tijd van Christian of als die eraan komt." Over de brouille in de familie zegt ze: "Dat kan gebeuren bij veranderingen. Daar moet aan gewerkt worden."

Memo aan Daisy: een beetje begrip en inlevingsvermogen doet wonderen bij moeilijke boodschappen.

Foto's (c) Getty Images, Det Danske Kongehus

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in