Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Mary ontvangt prinses Victoria

Kroonsetjes van Denemarken en Zweden bij elkaar op bezoek. Wat doe je als bevriende koningshuizen om de onderlinge banden weer eens aan te trekken, zonder meteen alles voor een officieel staatsbezoek uit de kast te moeten halen? Je maakt er een officieel werkbezoek (lees: economische missie) van ...

Prinses Mary ontvangt prinses Victoria

Kroonsetjes van Denemarken en Zweden bij elkaar op bezoek.

Wat doe je als bevriende koningshuizen om de onderlinge banden weer eens aan te trekken, zonder meteen alles voor een officieel staatsbezoek uit de kast te moeten halen? Je maakt er een officieel werkbezoek (lees: economische missie) van de dames en de heren in de wacht van. Kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden zijn om die reden afgereisd naar Kopenhagen, waar ze te gast zijn bij kroonprins Frederik en kroonprinses Mary.

In 2017 waren de rollen omgekeerd.

De Zweedse royals arriveerden gisteravond en gingen meteen door naar een welkomstreceptie in de Zweedse ambassade.

En daarna hadden de stellen een intiem etentje In het Paleis Frederik VIII van Amalienborg. Dresscode: vrienden onder elkaar. Je zou het ook een verre familie-diner kunnen noemen: Victoria en Frederik zijn achterneef en -nicht, ze zijn allebei achterkleinkinderen van koning Gustaf VI Adolf van Zweden (1882-1973).

Vandaag staat in het teken van 'duurzaam ondernemen', recepties en een diner op de ambassade en morgen is, afgezien van het diner, meer van hetzelfde.

Hoewel de banden tussen alle Scandinavische royals goed zijn, trekken zowel de Denen als de Zweden vooral naar de Noren. Dat komt omdat koningin Margrethe van Denemarken en koningin Sonja van Noorwegen hecht bevriend zijn. Beiden hebben grote belangstelling voor kunst, exposeren samen en gaan ook altijd elk jaar een paar weken samen op vakantie. Toen Margrethe's man prins Henrik overleed, trok ze zich dan ook een paar weken terug in een privéchalet van de Noorse royals om alles te laten bezinken.

De hechte band tussen Zweden en Noorwegen is te danken aan kroonprinses Victoria die innig bevriend is met kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen.  

Dat wil echter niet zeggen dat de contacten met de Denen minder hartelijk zijn, ze zijn hooguit iets minder intensief. Maar kroonprinses Victoria en kroonprins Frederik – als aanstaande staatshoofden collega's – kennen elkaar al hun hele leven, zijn zoals gezegd familie en duiken regelmatig samen bij events voor volk en vaderland op. Hier openen ze samen de brug tussen Zweden en Denemarken, die later de hoofdrol kreeg in The Bridge.

Victoria is bovendien peettante van Frederiks oudste zoon, prins Christian…

... en de aanstaande koningin en koning hebben elkaar altijd wel wat te vertellen.

Victoria heeft overigens ook zo haar momentjes met Mary, zoals toen ze bij een bezoek aan een winkel snoeihard het alarm lieten afgaan. De royal handtassen werden niet gecontroleerd, Mary en Victoria konden er smakelijk om lachen.    

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in