Prinses Mary levert prins Christian af op kostschool

Door Ella Vermeulen
Prinses Mary levert prins Christian af op kostschool

Even binnenkijken in Herlufsholm!

Zoals je al eerder las op Nouveau zijn prinses Alexia en kroonprinses Leonor van Spanje niet de enigen die dit semester voor het eerst naar kostschool gaan.

Ook prins Christian van Denemarken (15), het oudste kind van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken, maakt de switch. Hij is inmiddels begonnen op Herlufsholm School, een gymnasium in Næstved dat al sinds 1565 bestaat en destijds speciaal werd opgericht voor de adel.  

Prinses Mary levert prins Christian af op kostschool

Hij werd er afgeleverd door zijn trotse ouders in zijn nieuwe schooluniform. Herlufsholm is de enige school in Denemarken waar een uniform verplicht is. In het laatste jaar mag er een witte broek worden gedragen.

Prinses Mary levert prins Christian af op kostschool

Net als het Atlantic College waar Alexia en Leonor heen gaan is ook dit een gebouw met een hoog Zweinstein-gehalte.

Prinses Mary levert prins Christian af op kostschool

Er zitten in totaal 250 jongens en meisjes op, verdeelt over tien groepen. Elke groep heeft een eigen docent, met een appartement in het gebouw van de groep. Iedereen heeft er een eigen kamer (hummer) om in te zitten en huiswerk te maken, sommigen delen de kamer met een leeftijdsgenoot.

De leerlingen slapen in gezamenlijke slaapzalen (jongens en meisjes hier wel gescheiden) 'want dit helpt om een band te krijgen en een goede sfeer te scheppen.'

Ook de badruimtes worden gedeeld.

Christian gaat er naast de opleiding veel sporten, veel in teamverband werken en veel 'maatschappelijk gerichte projecten' doen, allemaal handig voor iemand die is voorbestemd om koning van Denemarken te worden. Iedereen moet minimaal eens per week aan een buitenschoolse activiteit meedoen. Om de week is er een weekend waarop hij naar huis mag.

Prinses Mary levert prins Christian af op kostschool

Christians dag begint om 7:00 met ontbijt...

...in de gezamenlijke eetzaal waarna de eerste les om 8:05 begint. In de ochtend is er een pauze met een broodje of fruit waarna er met de hele klas wordt geluncht. De middag en avond zijn voor huiswerk, activiteiten en vrije tijd.

Per dag zijn er twee studieperiodes waarin iedereen op zijn kamer moet zitten, zo kan iedereen zich goed concentreren op de studie, zonder zich af te vragen of vrienden of vriendinnen leukere dingen aan het doen zijn. Tussen 22:00 en 23:00 moet het licht uit zijn op alle slaapzalen. Het zal vast even wennen zijn voor Christian! 

Foto's (c) Det Danske Kongehus, Herlufsholm School

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in