Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Margarita even terug op Paleis Soestdijk

Als kind stond ze er bedremmeld op het bordes, nu was prinses Margarita terug op Paleis Soestdijk voor de opening van een heel bijzondere expositie.

Prinses Margarita de Bourbon de Parme

Must-see expositie: 'De vrouwen van Soestdijk'. 

Als kind stond ze er bedremmeld op het bordes, als kersverse vrije vrouw keerde prinses Margarita de Bourbon de Parme terug naar haar grootouderlijk huis voor de opening van de heerlijke expositie 'De vrouwen van Soestdijk'.

Brunopress/Patrick van Emst | Maya Meijer-Bergmans, prinses Margarita, Nicole Uniquole

Koningin Juliana, Anna Paulowna, Mary Stuart, Koningin-Regentes Emma, Anna van Hannover en Maria Louise van Hessen-Kassel waren vrouwen die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op Paleis Soestdijk. Maar het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats.

Brunopress/Patrick van Emst

Ten tijde van Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

Brunopress/Patrick van Emst

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

Brunopress/Patrick van Emst

Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de expositie. In de tentoonstelling zijn schitterende portretten en objecten te zien in sprookjesachtige ensceneringen. Voor historische stukken werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Brunopress/Patrick van Emst

Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met ambacht, design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen.

De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante installatie van het wereldberoemde Royal Delft te maken met de uitmuntende, duurzame kunstbloemen van Regina Floral Feelings.’ Ook werk van andere Nederlandse kunstenaars wordt gecombineerd met de royal stukken. 

Brunopress/Patrick van Emst

In het Paleis zijn een deel van de 170 kamers voor de expositie voor het eerst geopend voor het publiek. Waaronder eentje met een schitterend glas-in-loodplafond en de originele badkamers op de eerste etage. Margarita moest er om lachen...

Brunopress/Patrick van Emst

...kon haar ogen amper geloven...

Brunopress/Patrick van Emst

...en trok toen toch even haar telefoon om het een en ander vast te leggen. 

‘De vrouwen van Soestdijk’ is vanaf 12 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 te bezoeken op woensdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur. Tickets reserveer je hier.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Brunopress/Patrick van Emst