Prinses Mabel naar uitvaart Desmond Tutu

Door Ella Vermeulen
Prinses Mabel naar uitvaart Desmond Tutu

'Ik zal altijd dankbaar zijn voor de steun die hij me gaf.'

Prinses Mabel is zaterdag aanwezig bij de uitvaart van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. Ze kenden elkaar goed, Tutu was een van de kopstukken van The Elders, de denktank van leiders die samenwerken voor vrede en mensenrechten, waar ze tussen 2008 en 2012 CEO van was.

Prinses Mabel naar uitvaart Desmond Tutu

Mabel (2de van links) bij een bijeenkomst van The Elders in 2012; Tutu staat op de eerste rij als derde van rechts.

Mabel was lang bevriend met Tutu, die zondag op 90-jarige leeftijd overleed. Hij was volgens haar 'een zeer loyale vriend', die haar bijstond nadat haar man prins Friso in een coma was geraakt na een skiongeval in het Oostenrijkse Lech.

'Hij belde me elke dag in de lange maanden dat Friso niet bij bewustzijn was' 

'Ik zal altijd dankbaar zijn voor de steun en het advies die hij mij gaf toen mijn man ernstig gewond raakte', schreef Mabel op de website van Project Syndicate, nadat bekend was geworden dat Tutu overleden was. 'Hij belde me elke dag in de lange maanden dat Friso niet bij bewustzijn was. Soms spraken we uren, soms maar een paar minuten. Maar hij maakte duidelijk dat hij er altijd voor me was.'

Eerder brachten ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hun condoleances over aan de familie van Tutu. 'Met dankbaarheid koesteren wij de herinneringen aan aartsbisschop Desmond Tutu. Met onverwoestbare blijmoedigheid streed hij voor recht en vrede. Hij gaf stem aan de hoop. Zijn innemende persoonlijkheid en karakteristieke lach hadden een grote wervende kracht en hielpen velen op het pad naar verzoening.' Zij zullen niet bij het afscheid zijn.

Foto's (c) RVD, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in