Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Laurentien: 'Taal komt niet vanzelf'

Taalontwikkeling begint al in de buik, aldus Hare Koninklijke Hoogheid  Smartphone weg, praten met je kind, dat is het bondige advies van prinses Laurentien om te investeren in de taalontwikkeling van kinderen. Ze woonde vandaag in Utrecht het congres ‘Moedertaal – de taal van je leven’ van het G...

Prinses Laurentien: 'Taal komt niet vanzelf'

Taalontwikkeling begint al in de buik, aldus Hare Koninklijke Hoogheid 

Smartphone weg, praten met je kind, dat is het bondige advies van prinses Laurentien om te investeren in de taalontwikkeling van kinderen. Ze woonde vandaag in Utrecht het congres ‘Moedertaal – de taal van je leven’ van het Genootschap Onze Taal bij. "Het grote vergeten taalverhaal: praten-praten-praten met je kind," zo zei ze.

© Onze Taal

Laurentien gaf het startsein voor de Week van het Nederlands, ging met dagvoorzitter Wim Daniëls in gesprek over taal en leverde een bijdrage aan het radioprogramma De Taalstaat dat voor deze gelegenheid live vanuit het Beatrix Theater werd uitgezonden.

"We zijn taalverwerving als iets vanzelfsprekends gaan zien," zegt ze. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat de taalontwikkeling van een kind gestimuleerd moet worden. Dat kan door voor te lezen, maar zeker ook door middel van interactie en gesprekken. "Het begint eigenlijk al in de buik," aldus de prinses. "Het is heel belangrijk om te praten tegen een kind." 

In haar eigen jeugd werd prinses Laurentien, hier in een spannend dierenprintje, veel voorgelezen door haar vader en moeder. "Ik heb heel sterke herinneringen aan die kinderboekentijd." Dat illustreert ze met een verhaal waarbij op vakantie haar koffertje uit de auto werd gestolen. "Ik was ontroostbaar want mijn boek zat daar in. Zelfs mijn teddybeer kon mij niet meer troosten." 

Haar liefde voor lezen en het belang dat ze hecht aan taalontwikkeling, resulteerde onder andere in de Stichting Lezen en Schrijven die ze in 2014 opzette. Deze organisatie spant zich in om het probleem van de laaggeletterdheid bij volwassenen aan te pakken. Ook bedacht ze de Raad van Kinderen en nu zijn dus de 0-4 jarigen aan de beurt om taalontwikkeling te promoten. Prinses Laurentien is beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal. 

Foto's © Hollandse Hoogte, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in