Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Kate: dit waren de princesses of Wales die haar voorgingen

Kate is nu officieel prinses. En niet zomaar een. Voor velen was ze als vrouw van prins William al járen een prinses, maar officieel was Kate Middleton natuurlijk een hertogin, de hertogin van Cambridge om precies te zijn. Met het overlijden van Queen Elizabeth en de nodige titelverschuivingen he...

Prinses Kate: dit waren de princesses of Wales die haar voorgingen

Kate is nu officieel prinses. En niet zomaar een.

Voor velen was ze als vrouw van prins William al járen een prinses, maar officieel was Kate Middleton natuurlijk een hertogin, de hertogin van Cambridge om precies te zijn. Met het overlijden van Queen Elizabeth en de nodige titelverschuivingen heeft ze nu wél een prinsessentitel.

Ze is de Princess of Wales geworden, een titel die wij natuurlijk allemaal nog wel kennen van haar schoonmoeder, prinses Diana. Camilla was trouwens óók Princess of Wales (standaard de titel van de vrouw van de troonopvolger), maar zij koos er door de sterke connectie met Diana altijd voor om zich de Duchess of Cornwall te laten noemen, een van haar andere titels.

Het moge duidelijk zijn: de prinsessentitel heeft een veel rijkere geschiedenis dan Lady Di alleen. Kate is zelfs niet de eerste Catherine die zich Princess of Wales mocht noemen. Een overzichtje.

1- Joan of Kent (1361-1376)

Oké, er waren ook échte Welshe prinsessen (uit Wales dus) die de titel hebben gedragen, maar wij beginnen bij de eerste vrouw-van-de-troonopvolger die 'm droeg, en dat was Joan, de vrouw van Edward of Woodstock. Hun zoon zou later koning Richard II worden.

2 - Anne Neville (1470-1471)

Slechts een jaartje was Anne Neville Princess of Wales, want in 1471 overleed haar echtgenoot, de zoon en troonopvolger van koning Henry VI. Uiteindelijk trouwde Anne met een andere prins (de jongere broer van Edward IV om precies te zijn) en werd ze via een ingewikkelde omweg alsnog koningin.

3 - Catherine of Aragon (1501-1502)

Het zullen de middeleeuwen geweest zijn, maar het leek aan het begin wel alsof de titel nooit voor lang van iemand zou blijven. Ook Catherine verloor de titel na een jaar alweer, toen haar man Arthur overleed. Daarna werd Catherine beloofd aan zijn broer, die later koning Henry VIII zou worden. Ze was zijn eerste vrouw, maar wie de geschiedenis een beetje kent, weet dat ze zeker niet de laatste was.

4 - Caroline of Brandenburg-Ansbach (1714-1727)

De vrouw van prins August van Hannover, derde in de lijn der troonopvolging, was de eerste die tegelijk met haar man de Wales-titel kreeg. Ze waren dus al getrouwd toen hij troonopvolger werd. Ze was de eerste Princess of Wales in meer dan twee eeuwen. Toen haar man koning George II werd, werd zij de koningin-gemalin en leverde ze de titel weer in.

5 - Augusta of Saxe-Gotha-Altenburg (1736-1751)

De volgende Princess of Wales was Caroline's schoondochter Augusta. Zij trouwde met prins Frederick maar werd uiteindelijk nooit koningin-gemalin: Frederick overleed voor zijn vader en werd dus nooit koning.

6 - Caroline of Brunswick-Wolfenbüttel (1795-1820)

Een generatie later keerde de titel terug, dankzij Caroline, de vrouw van George Augustus Frederick. De oudste zoon van koning George III en koningin Charlotte. In 1820 werd hij koning, al waren de twee toen al uit elkaar. Scheiden deden ze nooit.

7 - Alexandra of Denmark (1863-1901)

Alexandra was de vrouw van prins Albert Edward, de zoon van koningin Victoria. Haar eigen vader werd in het jaar dat de twee trouwden koning Christian IX van Denemarken. Haar broer was koning George I van Griekenland (de opa van prins Philip). Ze is de langste houdster van de titel Princess of Wales, tot ze koningin-gemalin werd.

8 - Mary of Teck (1901-1910)

De schoondochter van Alexandra was daarna aan de beurt, de vrouw van George V. Eerst was ze verloofd met de andere zoon van de koning, maar toen hij overleed, ging ze verder met zijn broer. Andere tijden, indeed.

9 - Diana Spencer (1981-1997)

Het zou decennia duren voor er na Mary weer een Princess of Wales zou komen, maar dat bleek wel dé Princess of Wales. Diana werd het door haar huwelijk met prins Charles. Ook al werd hun scheiding in 1996 een feit, ten tijde van haar overlijden in 1997 werd ze nog steeds aangeduid als Princess of Wales.

10 - Camilla Parker-Bowles (2005-2022)

Jaren later zou de titel officieel overgaan op Camilla, toen zij in 2005 trouwde met Charles. Ze gebruikte de titel niet, uit respect voor Diana. En zal het vast mooi hebben gevonden dat ze 'm anno 2022 door kon geven aan Kate. Dat zal ook voor William betekenisvol zijn geweest.

Er waren allerlei Princesses of Wales met allerlei achtergronden. Maar pas met Diana werd de titel onlosmakelijk verbonden, een eretitel om trots op te zijn. En dat zal Kate zeker ook zo voelen. 

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in