Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Irene breekt met familietraditie

  "Mijn as wordt verstrooid in Zuid-Afrika" Prinses Irene van inmiddels 77 jaar oud, breekt met een Prinses Irene in het AD© Pim Ras familietraditie: zij zal na haar dood niet worden bijgezet in het familiegraf in Delft. Dat heeft zij gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad. De prinses w...

Prinses Irene breekt met familietraditie

 

"Mijn as wordt verstrooid in Zuid-Afrika"

Prinses Irene van inmiddels 77 jaar oud, breekt met een

Prinses Irene in het AD © Pim Ras

familietraditie: zij zal na haar dood niet worden bijgezet in het familiegraf in Delft. Dat heeft zij gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad. De prinses wil dat haar as in Zuid-Afrika wordt uitgestrooid door haar nabestaanden.

De tweede dochter van de voormalige koningin Juliana en prins Bernhard is zo verknocht aan het land, omdat ze er een natuurreservaat heeft opgezet. Bergplaas is een gebied van 5000 hectare en ligt in het zuid-oosten van Zuid-Afrika. Daarover heeft ze een boek geschreven met de titel Bergplaas, dat volgende week verschijnt.

In de Nieuwe Kerk in Delft zijn vrijwel alle Oranjes bijgezet in de Koninklijke grafkelders. De lange traditie is al in 2013 verbroken door prins Johan Friso. De familie besloot hem te begraven in Lage Vuursche, vlakbij het huis van zijn moeder, prinses Beatrix.

Pijnlijk

De inmiddels in Wassenaar wonende prinses vertelt dat ze haar jeugd op paleis Soestdijk als moeilijk heeft ervaren. ‘Ik vond het pijnlijk afgescheiden te zijn van anderen door de hekken om het paleis en de aparte school waar we heen gingen.’ Met deze beslissing volgt Irene meer haar hart.

Oproep

Irene doet ook een oproep aan Shell, dat al jaren naar schaliegas wil gaan boren in het natuurreservaat Bergplaas in het zuid-oosten van Zuid-Afrika dat zij vijftien jaar geleden heeft opgezet. ‘Ik zou willen zeggen: doe dit alsjeblieft niet.’ Ze noemt het ,,fantastisch'' dat ze met juridische procedures de oliegigant al zeven jaar weet tegen te houden.

irene

Bron: Algemeen Dagblad