Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Elisabeth: wat gaat ze straks doen?

Ze is bijna klaar met haar militaire opleiding. Kroonprinses Elisabeth van België (19) heeft haar éénjarige opleiding Sociale en Militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) bijna afgerond. Het lijdt geen twijfel dat ze zal slagen (ze behoorde ook op het Brusselse Sint-Jan Be...

Prinses Elisabeth: wat gaat ze straks doen?

Ze is bijna klaar met haar militaire opleiding.

Kroonprinses Elisabeth van België (19) heeft haar éénjarige opleiding Sociale en Militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) bijna afgerond.

Het lijdt geen twijfel dat ze zal slagen (ze behoorde ook op het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege altijd tot de beste van de klas), maar wat gaat ze dan doen?

Het afgelopen jaar heeft ze niet alleen met neus in de boeken gezeten, maar ook door de modder getijgerd, zich een slag in de rondte getraind, bivakken overleefd en met karabijnen geschoten.  

"Elisabeth volgt slechts een klein onderdeel van de studie Sociale en Militaire Wetenschappen, want die opleiding neemt normaal vijf jaar in beslag", vertelt Jo De Poorter (54), expert in koningshuizen en communicatie, in Het Laatste Nieuws.

"In dat jaar krijgt ze een heel brede waaier aan vakken mee, zo staan op haar curriculum onder andere cursussen rond kansberekening, maar ook psychologie en sociologie. Daarnaast krijgt ze ook les in ‘burgerzin’ en 'leiderschap’, vaardigheden die niet onbelangrijk zijn voor een toekomstige koningin."

Na haar examens gaat Elisabeth eind juni op militair kamp met haar studiegenoten, laat het paleis weten. Op de nationale feestdag van België op 21 juli neemt ze deel aan het militair defilé en zal ze voor haar vader marcheren, een uniek moment in de geschiedenis van het land. De volledige vorming aan de KMS is afgerond op 31 juli. Maar dan?

Zoals Amalia een gap year nemen ligt niet in de lijn der verwachtingen. De kans is groter dat ze in het buitenland politieke en bestuurlijke wetenschappen zal gaan studeren, vermoedelijk aangevuld met een studie internationale betrekkingen.

Veel andere troonopvolgers gingen haar voor: huidige koning Felipe van Spanje studeerde in Washington (en deelde daar een kamer met Pavlos van Griekenland). Kroonprins Haakon van Noorwegen (hier in 1999) deed politieke wetenschappen aan Berkeley in San Francisco, kroonprinses Victoria van Zweden zat een jaar op de Katholieke Universiteit van Angers, voor ze twee jaar aan het Amerikaanse Yale studeerde.

Elisabeths vader koning Filip ging van Oxford naar Stanford University in Californië, ook om politieke wetenschappen te studeren. Dus de kans is groot dat ze na de zomer aan een studie in Amerika begint, ook al omdat covid-19 daar dermate onder controle is dat het geen crisissituatie meer oplevert. Om diezelfde reden zijn de Verenigde Staten (of Canada) ook voor Amalia een serieuze optie, voor haar gap year: backpacken door virusbrandhaarden gaat vast niet gebeuren.

Foto's (c) Belgische Monarchie, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in