• Royalty

Prinses Beatrix viert een avond met Jiří Kylián

Door Ella Vermeulen
Prinses Beatrix viert een avond met Jiří Kylián

Prinses Beatrix heeft vanavond in Den Haag de première bijgewoond van ‘Celebrating an evening with Jiří Kylián!’. Nederlands Dans Theater (NDT) voert ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van choreograaf Jiří Kylián drie van zijn creaties uit.

Prinses Beatrix viert een avond met Jiří Kylián

Het was niet voor het eerst dat Jiří en HKH elkaar ontmoetten, de prinses houdt van moderne dans.

Het drieluik ‘Tar and Feathers’, ‘Gods and Dogs’ en ‘Bella Figura’ werden gecreëerd voor NDT en tonen het vakmanschap van Kylián door de jaren heen. Tar and Feathers (2006) was de middeleeuwse straf waarbij iemand werd bedekt met pek en veren.

Prinses Beatrix viert een avond met Jiří Kylián

Voor Kylián vormen de veren en de teer een metafoor voor de ‘ondraaglijke lichtheid’ en het ‘ondraaglijke gewicht’ van het menselijk bestaan. Gods and Dogs (2008) visualiseert de dunne lijn tussen wat normaal en krankzinnig is. Bella Figura (1995) is een vertelling over de relativiteit van sensualiteit, schoonheid en esthetiek. 

De voorstelling wordt de komende weken op verschillende plekken in Nederland gedanst, kijk voor de speellijst op Nederlands Dans Theater.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in