Prinses Beatrix is niet blij met biografie over haar moeder

Prinses Beatrix is niet blij met biografie over haar moeder

Nederland is in rep en roer door socioloog Jolande Withuis. Ze onthult in haar boek ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’ hoe het er echt aan toeging achter de paleisdeuren. Natuurlijk willen wij niet teveel zeggen, maar het boek gaat niet over rozengeur en maneschijn. De historische biografie zorgt voor veel opschudding, waar prinses Beatrix helemaal niet blij mee zou zijn.

Het komt natuurlijk niet als een verrassing dat Beatrix niet blij is met de publicatie van dit boek. Wat blijkt? Bronnen beweren dat onze oude koningin geprobeerd heeft om het boek tegen te houden. Dit vinden wij niet zo gek, want niet alleen haar moeder komt er in het boek slecht vanaf. Ook haar vader wordt zijn meest onflatteuze kant getoond.

Beatrix
(Familie)schandalen houd je het liefst achter gesloten deuren, maar het is de prinses niet gelukt om het proces tegen te gaan. Wel onthield Beatrix de schrijfster van toestemming om in het koninklijk archief te snuffelen én onderschepte de prinses een brief van een dochter van een vriendin van Juliana. Prinses Irene is ook diep gekwetst door de biografie. “Dat er wordt geschreven over de affaires Lockheed en Greet Hofmans, dat mag. Je moet je wel afvragen wat het nut is om dat weer en weer te doen. Maar schrijven over het gezinsleven is ongepast. Ieder gezin heeft het recht op een eigen leven achter gesloten deuren, ook deze familie. Wat er in het boek geschreven wordt zijn dingen die in mijn beleving en herinneringen ook niet kloppen”, zei ze.

Het boek, bestaande uit bijna 900 pagina’s met persoonlijke en gevoelige informatie, ligt nu in de boekhandel.