Prinses Beatrix herdenkt de Watersnoodramp

Vandaag zeventig jaar geleden, wat een verdriet.

Beatrix Watersnood 2023

Ze zal zich die dag nog heel goed kunnen herinneren. In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 sloeg het noodlot toe in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

Het was de nacht na de vijftiende verjaardag van prinses Beatrix, die die dag nog het middelpunt was van een speciaal radioprogramma vanuit Paleis Soestdijk. Aanvankelijk, toen mensen nog geen verzamelnaam hadden voor ‘de ramp’ werd er ook wel eens gesproken van de Beatrixvloed.

Er kwamen 1836 mensen om het leven bij de ramp.

Beatrix Watersnood 2023

Het koninklijk huis rukte direct uit en Beatrix bezocht met haar moeder het rampgebied. Een paar weken later ontvingen ze geëvacueerde kinderen op het paleis voor een middag gezelligheid.

En ook in de jaren daarna, kwam Beatrix symbool te staan als dé royal van de Watersnoodramp. Zo is ze altijd bij grote herdenkingen, zoals die van vandaag in Oude-Tonge.

Beatrix Watersnood 2023

Ze schoof vanochtend aan bij de dienst in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart Kerk en op de begraafplaats van het dorp op Goeree-Overflakkee. Het is de plek waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen.

Twintig jaar geleden was Beatrix ook al bij de dienst, toen nog als koningin en met Jan-Peter Balkenende aan haar zijde.

Beatrix Watersnood 2003

Ook vandaag sprak ze met overlevenden. Indrukwekkend.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in