Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Beatrix bij herdenking slag in de Javazee

Even terug naar Den Haag (en heur haar zat fabulous!) Voor iemand die officieel met pensioen is, is prinses Beatrix nog zo vaak op pad, dat de jongere generatie er soms wat kaaltjes bij afsteekt. Gisteren was ze bijvoorbeeld, getooid met haar legendarische kapsel, in de Kloosterkerk in Den Haag v...

Prinses Beatrix bij herdenking slag in de Javazee

Even terug naar Den Haag (en heur haar zat fabulous!)

Voor iemand die officieel met pensioen is, is prinses Beatrix nog zo vaak op pad, dat de jongere generatie er soms wat kaaltjes bij afsteekt.

Gisteren was ze bijvoorbeeld, getooid met haar legendarische kapsel, in de Kloosterkerk in Den Haag voor de 80ste herdenking van de slag om de Javazee.

Het was de laatste slag in de strijd ter zee die van december tot maart werd gevoerd ter verdediging tegen de Japanse aanval op Nederlands-Indië. Bij deze strijd verloren ruim 1600 Nederlandse marinemensen het leven. Er werden bijna vierduizend krijgsgevangen gemaakt en tijdens en vlak na de slag sneuvelden bijna 1200 geallieerden uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Tijdens de herdenking in aanwezigheid van overlevenden en nabestaanden hielden onder andere de Commandant Zeestrijdkrachten René Tas en de kleindochter van Karel Doorman, Louise Doorman, een toespraak.

Ter ere van het jubileum werd daarna een speciaal vervaardigd schilderij van een beslissend moment tijdens de slag aangeboden aan het Marinemuseum. Het werk Slag in de Javazee van Maarten Platje zal onderdeel worden van een permanente expositie over de marine vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot nu.

Prinses Beatrix kreeg een toelichting op het schilderij en sprak na afloop van de herdenking met enkele overlevenden en nabestaanden.

De herdenking van de slag in de Javazee wordt jaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Marine en het Karel Doormanfonds. Dit fonds werd in 1944 opgericht om financiële steun te bieden aan (oud-) militairen van de Koninklijke Marine en hun nabestaanden, die door oorlogs- of dienstomstandigheden financieel afhankelijk zijn geworden. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het fonds.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in