Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Beatrice heeft zorgen om haar bruiloft

Een grootste Royal Wedding zal het niet meer worden... Volgend jaar trouwt prinses Beatrice van York met haar verloofde Edoardo Mapelli Mozzi. Details over de bruiloft zijn nog niet vrijgegeven, maar Bea heeft al tegen vrienden gezegd dat haar bruiloft 'anders' zal zijn dan die van haar zusje pri...

Prinses Beatrice heeft zorgen om haar bruiloft

Een grootste Royal Wedding zal het niet meer worden...

Volgend jaar trouwt prinses Beatrice van York met haar verloofde Edoardo Mapelli Mozzi. Details over de bruiloft zijn nog niet vrijgegeven, maar Bea heeft al tegen vrienden gezegd dat haar bruiloft 'anders' zal zijn dan die van haar zusje prinses Eugenie. Die kreeg een Royal Wedding in St. George's Chapel bij Windsor Castle, inclusief live-uitzending en rondrit per rijtuig.

Gezien de vrije val van Beatrice's vader prins Andrew sinds zijn kansloze interview aan de BBC lijkt de kans klein dat de prinses zal kiezen voor zo'n publiekelijk festijn. Andrew ligt zwaar onder vuur over zijn connecties met veroordeeld pedofiel Jeffrey Epstein. Hij heeft zijn koninklijke taken moeten neerleggen. Zal voorlopig (voorgoed?) niet meer te zien zijn in zijn uniform als kolonel van de Grenadier Guards. En de tweehonderd goede doelen die hij steunde, moeten op zoek naar een nieuwe beschermheer. Het grote feest rond zijn 60ste verjaardag volgend jaar (op 19 februari) is bovendien geschrapt en vervangen door een bescheiden familiediner.

Sponsors hebben zich massaal teruggetrokken uit zijn pet-project Pitch at the Palace, een platform voor ondernemers. En Andrew heeft op last van de Queen en prins Charles (de officieuze regent) zelfs zijn kantoren in Buckingham Palace moeten ontruimen. Wat hij nog voor Pitch wil doen, moet buiten het paleis worden verricht. De wrevel over de gang van zaken binnen de familie is groot. De prins blijkt zijn moeder wel te hebben laten weten dat hij 'van plan was te spreken over de controverse', maar ging daarbij niet in op de details. Ze heeft officieel geen toestemming gegeven voor het BBC-interview en Andrew heeft ook het officiële 'paleisproces' voor dit soort mediaoptredens omzeild.

De gevolgen voor de prins lijken verdacht veel op een gedwongen vervroegd pensioen. Andrew is echter nog altijd 'naïef optimistisch' is dat dit allemaal 'nog wel goed zal komen'. Zo was hij heel verbaasd dat hij dit weekend een pretbezoekje rond Pitch at the Palace aan Bahrein moest afzeggen. Het leek zijn moeder en broer niet zo opportuun om daar nu gefotografeerd te worden op decadente feesten. Door afstand te nemen, hopen de Windsors dat de monarchie niet verder wordt beschadigd. Als familie laten ze hem privé overigens niet vallen; koningin Elizabeth werd eergisteren nog te paard gespot met haar omstreden tweede zoon.

Toch is het Hare Majesteit ernst wat betreft de officiële kant van de zaak. "Het is absoluut gedaan met Andrew," zegt royalty-specialist Penny Junor die vele boeken en biografieën over de Windsors schreef. "Als Andrew niet langer de monarch op wat voor manier dan ook representeert of ondersteunt, of met goede doelen werkt, heeft hij geen enkele zinvolle rol meer binnen de familie. Koningin Elizabeth maakt zich zorgen over hem, maar is ook intens gefrustreerd dat het schandaal het werk van de rest van de familie overschaduwt."

Binnen de Yorks is er eveneens het nodige te doen over het inmiddels beruchte interview van prins Andrew. Sarah Ferguson, de ex waarmee hij nu weer samen woont in de Royal Lodge, was vóór praten met de pers. Fergie was ervan overtuigd dat het publiek hem zou geloven als 'my boy', zoals ze hem noemt, in zijn eigen woorden het schandaal toelichtte. Beatrice was tegen, maar zat wel bij de voorbespreking met het Newsnight-team, samen met Andrews privésecretaresse Amanda Thirsk (die ook vóór was en inmiddels is ontslagen). Volgens iemand binnen het BBC-team was Beatrice sceptisch en stelde ze een heleboel pittige vragen. Maar uiteindelijk hadden haar moeder en Amanda toch meer invloed op Andrew.

Bea (hier met haar moeder bij het huwelijk van haar zus prinses Eugenie) zou grote spijt hebben dat ze niet wat meer voet bij stuk heeft gehouden. Duidelijk is inmiddels dat haar huwelijk 'niet in Italië zal worden gehouden' (of zoals Sarah, de moeder van de bruid zegt: "Beslist in Engeland") en dat de insteek 'kleinschaliger en bescheidener' zijn, iets waar het stel geen moeite mee zegt te hebben.

Met andere woorden: geen live-uitzending, geen rondrit. Het kan nog altijd St. George Chapel worden, maar dan à la lady Gabriella Windsors huwelijk met Thomas Kingston vorig jaar: een kiekje op de trappen...

...en dan wat foto's vrijgeven en een besloten feest in Frogmore House. Andere opties zijn een nóg meer besloten locatie en een vriendenfeest; zoiets zou mogelijk zijn in de kapel en op het terrein van zowel Sandringham als Balmoral, beide privébezit van de Queen en goed af te schermen. 

Foto's © ANP, Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in