Dit zei de kroonprinses allemaal tijdens haar eerste persconferentie.
Na haar speech bij de Raad van State had prinses Amalia haar eerste persmoment.
Na de opening van Willem-Alexander nam Amalia het woord. Het is haar eerste toespraak in de Raad van State. Voor deze ene keer noemde ze haar vader "voorzitter". pic.twitter.com/poZmJLUDxL
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) December 8, 2021
Haar vader zei eerder dat ze de speech 'spannend' vond, voor het beantwoorden van toch best brave vragen van de media was ze overduidelijk bloednerveus.
Gelukkig warmde ze na een paar minuten een beetje op, maar duidelijk was dat ze heel erg nadacht over wat ze zou antwoorden, waardoor het allemaal wat geforceerd overkwam. We roepen het nog maar eens: 'Zet haar een half uurtje bij Nikkie de Jager en we leren haar echt kennen.
De blikken van Koningin Maxima. Trots en tegelijkertijd op je tong moeten bijten om haar niet te helpen. Hartjes voor deze moeder. #Amalia pic.twitter.com/PnJnYrLW7y
— Charlotte de Boer 🤸♀️ (@Charlotte1413) December 8, 2021
Maar goed, ze stond er nu dus even alleen voor (ze ze deed het toch maar!), op torenhoge hakken, met trotse en glunderende ouders naast haar. Ze vertelde ‘enorm dankbaar voor de privacy die haar gegund is’ sinds ze is begonnen met haar tussenjaar.
"Die ervaringen neem ik mee naar de toekomst en leveren ook een enorme persoonlijke groei op", zei Amalia, die verder niet inhoudelijk over haar tussenjaar wilde spreken. "Net zoals mijn schooltijd dat was en ook mijn studie dat zal zijn, beschouw ik dat als privé. Ook omdat het over persoonlijke groei gaat."
Volgens Amalia is het best vreemd om opeens weg van huis te zijn en dat ze haar eigen keuzes kan maken. "Het is heel leuk, maar af en toe denk je ook: het zou fijn zijn als mijn ouders er waren om te zeggen: je moet even dit doen", zei ze lachend. De prinses wil zich straks vol op haar studie richten, veel vrienden maken en ervaringen opdoen. "En uiteindelijk terugkomen en meedoen met de Raad van State," breide ze het handig terug naar de reden voor de persconferentie.
Over hoe ze haar meerderjarigheid en de consequenties daarvan ervoer zei ze lekker droog: "Het is een nieuwe fase, dat besef ik. En die ziet er net iets anders uit dan die van mijn leeftijdsgenoten. Maar dat wisten we al achttien jaar, dat dat zou gebeuren."
Ze hoopt 'op een dag' een goede koningin te worden. Hoe ze het vak van koningin zal leren, weet ze nog niet, maar ze heeft al wel ideeën over de invulling daarvan. "Er is geen school voor koningin worden, niet zoals dat er wel is voor advocaat, docent, bakker of noem maar op. Ik denk dat ik daardoor heel erg moet kijken naar het verleden, maar tegelijkertijd ook met de tijd moet meegaan."
Volgens Amalia hebben prinses Beatrix en nu koning Willem-Alexander een ‘heel persoonlijke invulling’ aan het ambt gegeven. "Dat is natuurlijk ook heel tijdsafhankelijk. Zo zal ik ook proberen om mijn eigen invulling te geven. En een heel goede plek om te beginnen met leren is hier in de Raad van State. Ik hoop op een dag een goede koningin te worden."
De prinses zei in de afgelopen 18 jaar 'onbewust' al veel te hebben geleerd en in de afgelopen jaren 'steeds bewuster’. "Zowel mijn grootmoeder en mijn vader, de twee staatshoofden die ik heb mogen zien, hebben er een enorm persoonlijke invulling aan gegeven. Wat mij enorm raakt en ook in beiden zie is de dienstbaarheid en de toewijding die ze aan het ambt hebben gegeven. Dat is ook iets wat ik mee wil nemen in de toekomst."
Foto's (c) ANP, Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in