Prins Harry laat zich uit over paparazzi die stervende moeder Diana fotografeerden

Prins Harry laat zich uit over paparazzi die stervende moeder Diana fotografeerden

Voor het eerst sinds hij volgende week precies 20 jaar geleden zijn moeder verloor, heeft de Britse prins Harry zich uitgesproken over de paparazzi die betrokken waren bij het ongeluk van prinses Diana.

In een documentaire die BBC1 maakte om het de tragische dood van Diana op 31 augustus 1997 te herdenken, komen prins Harry en prins William beide aan het woord.

Diana, 7 Days“Eén van de moeilijkste dingen om te accepteren is het feit dat de mensen die haar de tunnel injoegen, dezelfde mensen waren die foto’s van haar namen toen zij stervende was op de achterbank van de auto”, zegt Harry, die ten tijde van het ongeluk pas 12 jaar was, in een vooruitblik op de 90 minuten durende film: Diana, 7 Days.

Prins Harry laat zich uit over paparazzi die stervende moeder Diana fotografeerden

Foto's van haar hoofdwondHarry: “William en ik weten dat. Het is ons meerdere malen verteld door mensen die wisten dat dit het geval was. Ze had een behoorlijke hoofdwond, maar was zeker nog in leven op de achterbank van de auto en dezelfde mensen die het ongeluk veroorzaakten, begonnen haar te fotograferen terwijl zij stervende was in plaats van haar te helpen. Die foto’s kwamen uiteindelijk bij persbureaus terecht in Engeland terecht.”

In een ander clipje onthult prins William dat hij vastbesloten was om zijn moeders dood hem niet te laten ‘breken. Hij wilde niet dat ‘alle liefde en energie’ die zij in hun jeugd had gestopt ‘verloren’ zou gaan. “Als je zoiets traumatisch als de dood van je moeder meemaakt op 15-jarige leeftijd, iets dat helaas heel veel mensen hebben moeten meemaken, kan het je maken of breken. En ik wilde het mij niet laten breken", legt William uit. “Ik wilde dat ze trots kon zijn op de persoon die ik zou worden. Ik wilde niet dat zij zich zorgen zou maken of dat haar nalatenschap zou zijn dat Harry en ik er compleet kapot gemaakt door waren en al het harde werk, liefde en energie die zij ons heeft meegeven toen we jonger waren verloren zou gaan.”

Dronken chauffeurDe Britse prinses Diana verongelukte op 36-jarige leeftijd, nadat de auto waarin zij reed met hoge snelheid door de Pont de l’Alma tunnel in Parijs scheurde, omdat zij werden achtervolgd door paparazzi. Een onderzoek in 2008 wees uit dat de grote nalatigheid van haar chauffeur, Henri Paul, die dronken was op dat moment en de paparazzi de schuld dragen voor het ongeluk, maar niemand werd uiteindelijk vervolgd.