Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prins Harry klaagt nu ook kranten aan

Team Sussex is boos, maar waarom precies? Het is een raadsel waarom de hertog van Sussex, pal na een enorm succesvolle tournee door Afrika die zowel hem als hertogin Meghan veel positieve publiciteit opleverde, de media met een nieuwe rechtszaak te lijf gaat. Duidelijk is dat de prins boos (en mi...

Prins Harry klaagt nu ook kranten aan

Team Sussex is boos, maar waarom precies?

Het is een raadsel waarom de hertog van Sussex, pal na een enorm succesvolle tournee door Afrika die zowel hem als hertogin Meghan veel positieve publiciteit opleverde, de media met een nieuwe rechtszaak te lijf gaat. Duidelijk is dat de prins boos (en misschien ook wel een beetje broos) is. Op de laatste dag van de tour viel hij ook al uit tegen een reporter die hem een op zich onschuldige, maar ongeplande vraag stelde.  

Nadat Meghan eerder deze week stappen aankondigde tegen Mail On Sunday wegens het verspreiden van een persoonlijke brief van haar aan haar vader die Thomas Markle aan een journalist gaf, wil Harry nu Daily Mirror en The Sun laten vervolgen voor het afluisteren van zijn telefoon. De prins stelt dat zijn voicemailberichten zijn beluisterd en wil de eigenaren van beide kranten daarom voor de rechter slepen.

Dit nieuws werd bevestigd door woordvoerders van Buckingham Palace. News Group Newspapers, het bedrijf dat eigenaar is van The Sun, bevestigt eveneens een claim te hebben ontvangen. Uit documenten van de rechtbank blijkt dat ook MGN limited, eigenaar van Daily Mirror, is aangeklaagd.

De kwestie lijkt niet te gaan om een nieuwe hack, maar over het hackingschandaal dat rond 2005 speelde. Tabloids als het inmiddels ter ziele News of the World kwamen toen met royal nieuwtjes die op inside kennis duiden. Uit onderzoek bleek dat de mobiele telefoons van de royals (of beter gezegd hun naaste medewerkers) gehackt waren, zodat hun voicemails konden worden afgeluisterd. Toen nog Kate Middleton (hier in 2005 bij haar diploma-uitreiking) was 155 keer slachtoffer, prins William 35 keer en Harry's telefoon werd negen keer gehackt door royal editor Clive Goodman.

Eerder deze week deelde Prins Harry een verklaring met het Britse volk waarin hij uitlegt waarom hij met zijn vrouw gerechtelijke stappen tegen kranten onderneemt. "Mijn vrouw is het slachtoffer geworden van de Britse tabloidkranten die campagne voeren tegen personen zonder de consequenties in te zien", schreef hij toen.

Prins Harry maakte een vergelijking met de dood van zijn moeder Prinses Diana, die in 1997 verongelukte na achtervolgd te worden door paparazzi. "Ik heb met eigen ogen gezien wat er gebeurt als iemand niet meer wordt behandeld als een persoon. Ik verloor mijn moeder en ik zie nu hoe mijn vrouw hier ook slachtoffer van wordt."

Het stel heeft het volste recht om gerechtelijke stappen te ondernemen als het zich onheus behandeld voelt en iemands telefoon hacken is natuurlijk te min voor woorden én strafbaar. Of de brief van Meghan die haar vader zelf aan de Mail on Sunday gaf dat ook is, valt nog te bezien. Als media bestraft zouden worden voor het publiceren van documenten die hen vrijwillig zijn overhandigd, blijft er niet veel meer over van de persvrijheid. Het zal eerder neerkomen op een copyright-claim. Harry dient zijn klacht rijkelijk laat in, maar maakt toch een redelijke kans op succes: gehackte celebs hebben eerder financiële genoegdoening én excuses gekregen.  

In other news: van de Royal Africa Tour wordt een gelikte documentaire gemaakt, exposure waar de meeste royals alleen van kunnen dromen. Dáár heeft de prins dan weer geen bezwaar tegen. 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in