Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prins Friso vandaag 5 jaar overleden

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat prins Friso in paleis Huis ten Bosch in Den Haag overleed aan de gevolgen van het ski-ongeluk anderhalf jaar eerder tijdens zijn wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Wat is er sindsdien veranderd in het Koningshuis? Prins Friso, de tweede zoon...

Prins Friso vandaag 5 jaar overleden

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat prins Friso in paleis Huis ten Bosch in Den Haag overleed aan de gevolgen van het ski-ongeluk anderhalf jaar eerder tijdens zijn wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Wat is er sindsdien veranderd in het Koningshuis?

Prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus, werd 44 jaar. Hij was getrouwd met prinses Mabel en samen hadden ze twee jonge dochters, Luana en Zaria.

De uitvaart was enkele dagen later op de begraafplaats van de Stulpkerk in Lage Vuursche, pal naast zijn vroegere ouderlijk huis, kasteel Drakensteyn. Het kerkhof trekt sindsdien nog bijna dagelijks extra bezoekers, die het naast het hek van Drakensteyn gelegen graf komen bekijken.

Ware liefde

In het televisie-interview ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag beaamde koning Willem-Alexander vorig jaar dat het overlijden van zijn broer een litteken is dat nooit zal helen. Hij sprak ook over het intense verdriet van zijn moeder Beatrix.

Prinses Mabel, die zaterdag 50 jaar werd, zei bij haar verjaardag terug te kijken op jaren "van enorme vreugde en intens verdriet, zware lessen en mooie successen, warme vriendschappen en ware liefde.”

Lawine

Friso ging op 17 februari 2012, de laatste dag van zijn vakantie, buiten de piste skiën met jeugdvriend Florian Moosbrugger, beheerder van Gasthof Post waar de Oranjes sinds jaar en dag in Lech verbleven.

Friso raakte bedolven onder een lawine en kon pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd. De reanimatie duurde daarna 50 minuten.

"Erg lang. Wellicht zelfs te lang'', zei dokter Wolfgang Koller van het universiteitsziekenhuis in Innsbruck tijdens een emotionele persconferentie enkele dagen later.

Koningshuis kreeg een gezicht

"Het Koninklijk Huis heeft meer een gezicht gekregen door de situatie rondom Friso", stelt Justine Marcella, hoofdredacteur bij royaltyblad Vorsten, tegen NU.nl.

"Ineens zagen we een echte moeder die enorm veel verdriet om haar zoon had en een weduwe die met twee kinderen achterbleef. Voor de maatschappij werden het echt twee mensen van vlees en bloed. Nederland mocht het verdriet zien."

Mabel's imago veranderde

Volgens Sander Paulus, royaltyverslaggever bij RTL, is het imago van Mabel veranderd sinds het ongeluk. "Binnen de koninklijke familie werd Mabel met open armen ontvangen, maar volgens de maatschappij was zij controversieel door haar vroegere contact met Bruinsma.

Door het ongeluk zag Nederland ineens een weduwe met heel veel verdriet. Dat doet iedereen wat, dan valt de rest van het hele imago weg.

We zagen ook hoe Mabel - letterlijk - omarmd werd door Beatrix; ze leken wel beste vriendinnen, ze liepen altijd intiem samen en in het zwart gekleed naar het ziekenhuis waar Friso lag, en de voormalige koningin was ook ineens veel in Londen te vinden, waar Friso en Mabel woonden."

Powerprinses

Mabel kreeg een volledig andere reputatie. Marcella: "Nu zagen mensen eindelijk wat voor 'powerprinses' ze is, want ze is een enorm hard werkende vrouw. Friso moest dan ook niets hebben van de troonopvolging; Mabel was echt de liefde van zijn leven."

Bron: ANP en NU.nl. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in