Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prins Charles wil 'boven de zaak' gaan wonen

Maar of William en Kate Windsor Castle zien zitten? Het is nu nog niet aan de orde, want koningin Elizabeth is van plan haar platina regeringsjubileum uitgebreid te vieren. Achter de schermen wordt echter al wel nagedacht over een manier om de Britse monarchie kleiner en vooral goedkoper te maken...

Prins Charles wil 'boven de zaak' gaan wonen

Maar of William en Kate Windsor Castle zien zitten?

Het is nu nog niet aan de orde, want koningin Elizabeth is van plan haar platina regeringsjubileum uitgebreid te vieren.

Achter de schermen wordt echter al wel nagedacht over een manier om de Britse monarchie kleiner en vooral goedkoper te maken. En dat begint met een ware paleizendans, want van woningnood hebben de Windsors bepaald geen last.

De kroonprins wil als Charles III 'boven de zaak' gaan wonen, een appartement in Buckingham Palace (BP). Dat afgezien van de privévertrekken  jaarrond moet worden opgesteld voor het publiek (behalve als er eens een staatsbezoek is).

Zowel hij als zijn vrouw Camilla 'zijn pragmatische mensen die vinden dat de monarch in Buckingham Palace moet wonen'.

Koningin Elizabeth deed dat ooit ook, maar geeft de laatste jaren de voorkeur aan Windsor Castle, ook omdat Buckingham Palace intensief wordt verbouwd. Er is sinds deze foto uit 1972 namelijk nog amper iets veranderd.

Charles wil de privévertrekken van BP – 52 royal slaapkamers en gastenkamers, 188 slaapkamers voor personeel – dramatisch inkrimpen.

Hij houdt zijn geliefde Highgrove aan als buitenhuis, want hij vindt Windsor Castle in Berkshire veel te lawaaierig: het kasteel kent meer vliegbewegingen dan Zwanenburg, door de nabijheid van vliegveld Heathrow.

Highgrove is eigendom van het hertogdom van Cornwall, dat William zal erven als hij kroonprins wordt. Charles gaat dan dus 700.000 pond huur per jaar betalen aan zijn oudste zoon, die er als jongetje al rondholde.

Charles' huidige residentie Clarence House zou oorspronkelijk naar Harry en Meghan gaan, maar nu die hun eigen plan hebben getrokken als Royal Court of Montecito, is dat een residentie die 'over' is.

Niemand in de familie is er echt dol op, het zou zomaar in de verkoop kunnen gaan of in bruikleen kunnen worden gegeven voor een goed doel of als expositieruimte, net als de winterresidentie Sandringham.

William en Kate zouden volgens de plannen hun intrek moeten nemen in het stokoude werkpaleis Windsor Castle...

... waarvan de ontvangstvertrekken fraai zijn...

...maar de privévertrekken (ze lijken veel op deze ruimte) vooral aan de kleine kant...

...en vrij ouderwets zijn.

De vraag is of de Cambridge'jes dat zouden zien zitten, gezien het feit dat ze in Kensington Palace - dat opgedeeld is in appartementen - na een forse renovatie een ruime woning hebben...

... die modern en naar hun smaak is ingericht.

Kensington Palace is bovendien veel handiger voor afspraken in Londen, dan Windsor Castle dat eindeloos forenzen betekent.

Ze zouden wel Anmer Hall in Norfolk mogen houden,...

...het buitenhuis dat ze in 2011 van de koningin kregen. 

En ze krijgen er Llwynywermod bij, de residentie van de prins van Wales in Wales.

De toekomstplannen wordt steeds langs de meetlat gelegd: 'Wat heeft het publiek hier aan?' "Iedereen erkent dat het zinloos is om zoveel residenties aan te houden, maar als je ze helemaal opgeeft, krijg je ze nooit meer terug als prins George en de andere jonge royals een plek nodig hebben om te wonen," zegt een bron aan het hof in de Mail on Sunday.

Hoewel die zich vermoedelijk prima zouden kunnen redden met appartementen in Kensington Palace, wat ook weer in de beveiligingskosten scheelt.

Prins Andrew (Royal Lodge), prinses Anne (Gatcombe Park) en prins Edward (Bagshot Park, hier op de foto) hebben weinig te vrezen, zij zouden zo lang ze leven in hun residenties kunnen blijven wonen.

Balmoral, tenslotte, zou onder Charles III 'een museum voor de Queen' kunnen worden.' We gaan het meemaken! 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in