Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Prins Charles ontving 1 miljoen pond van familie Bin Laden'

Het ging om een donatie voor een goed doel en het is nu een rel. De Britse prins Charles heeft volgens de Sunday Times in 2013 een donatie van 1 miljoen pond aangenomen van familieleden van Osama bin Laden, de radicaalislamitische Saudische terrorist die in 2011 werd gedood. Ondanks bezwaren van ...

'Prins Charles ontving 1 miljoen pond van familie Bin Laden'

Het ging om een donatie voor een goed doel en het is nu een rel.

De Britse prins Charles heeft volgens de Sunday Times in 2013 een donatie van 1 miljoen pond aangenomen van familieleden van Osama bin Laden, de radicaalislamitische Saudische terrorist die in 2011 werd gedood. Ondanks bezwaren van naaste adviseurs accepteerde Charles het geld voor liefdadigheid, zo meldt de krant.

De donatie kwam van twee halfbroers van Bin Laden, onder wie de patriarch van de welvarende Saudische familie. Charles zou zich er persoonlijk mee hebben bemoeid.

Het geld ging uiteindelijk naar de Prince of Wales Charitable Fund (PWCF). Bestuurders van dat fonds stemden destijds in met de gift, ondanks een pittige vergadering hierover. Charles weigerde volgens de krant in te gaan op verzoeken om de donatie terug te geven. Dat zou ‘te gênant’ zijn geweest. De Queen heeft zich in de 70 jaar dat ze op de troon zit nooit ingelaten met dit soort zaken. 

De Amerikaanse regering acht Bin Laden verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. Hij was de oprichter van de terreurorganisatie Al-Qaeda en werd in 2011 door Amerikaanse elite-troepen gedood.

'Cash for honours'

Het is niet voor het eerst dat Charles in opspraak is waar het om donaties gaat. Zo bleek vorig jaar dat rijke buitenlanders koninklijke onderscheidingen kregen na een donatie aan een andere stichting, The Prince’s Foundation, die zich bezighoudt met het renoveren van historische gebouwen.

Jongeren krijgen met deze projecten de kans een klassiek ambacht te leren. Het ging om een Saoedische zakenman die 1,75 miljoen euro had gegeven en een Russische bankier en een Taiwanees, die worden beticht van witwassen.

Ook Charles' broer prins Andrew heeft zich wel eens ingelaten met shady financiële zaken. Tussen 2001 en 2011 was hij als Special Representative voor handelsmissies goed bevriend met Saif al-Islam Gaddafi, zoon van dictator Muammar Gaddafi, en met Libanese wapensmokkelaar Tarek Kaituni, naast nog wat andere controversiële figuren. Hij kreeg niet voor die rol betaald, maar declareerde alleen al in 2010 620.000 pond aan reis- en verblijfskosten.

Sunninghill in 1992

Ook shady: het feit dat Andrews destijds behoorlijk vervallen huis Sunninghill voor 15 miljoen pond - 3 miljoen pond méér dan de vraagprijs - werd verkocht aan miljardair Timur Kulibayev, schoonzoon van de president van Kazachstan.

Andrews ex-vrouw Sarah, met wie hij nog altijd zeer close is, regelde bovendien tegen betaling ontmoetingen met de prins, toen die nog geen persona non grata was geworden door het Jeffrey Epstein schandaal. Geld en royals, het blijft een moeilijke combinatie.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in