Prins Andrew verliest zijn titels (en dat doet pijn)

Prins Andrew verliest zijn titels (en dat doet pijn)

Dag titels, goede doelen en royal status!

De queen heeft de boot lang af weten te houden. Publiekelijk sprak ze zich uiteraard niet uit over al het rechterlijke gedoe van haar middelste zoon in de zaak Jeffrey Epstein/Ghislaine Maxwell. Privé bleef ze achter haar 'favoriete' zoon staan.

Maar nu duidelijk is dat het écht tot een rechtszaak komt tegen prins Andrew, zat er niets anders meer op. Buckingham Palace heeft bekend gemaakt dat Andrew al zijn eretitels, zijn beschermheerschap bij goede doelen én zijn status als His Royal Highness naast zich neer moet leggen.

Beatrice kan zomaar moeten getuigen

Hij gaat de zaak die Virginia Giuffre tegen hem aanspant in New York aan als een privépersoon, een burger dus. Een nachtmerrie die uitkomt voor de prins én zijn familie. Want bij de rechtszaak, die in september van start moet gaan, kunnen zomaar andere leden van de familie worden opgeroepen om te getuigen.

Niet de queen, maar bijvoorbeeld wel zijn dochter Beatrice, die onderdeel uitmaakt van Andrews alibi. Op één van de avonden dat Virginia claimt als minderjarige te zijn 'uitgeleend' voor seks aan de prins, zegt hij met zijn dochter bij een filiaal van Pizza Express te zijn geweest.

Prins Andrew verliest zijn titels (en dat doet pijn)

Hoe dan ook gênant

Het wordt hoe dan ook gênant voor de royal family (een rechtszaak vol seksueel getinte vragen voor de beroemdste familie op aarde), maar door Andrew nu publiekelijk naar zee te duwen, maken ze wel duidelijk waar ze staan. Andrew kan niet op de openlijke steun van zijn familie rekenen, al zal het privé anders liggen. Officieel verhaal is nu: de familie distantieert zich van de prins.

Ook het verlies van zijn titels, zeker die van militaire aard, zal Andrew zwaar vallen. Hij was onder andere Colonel of the Grenadier Guards, een van de oudste regimes van het Britse leger.

Prins Andrew verliest zijn titels (en dat doet pijn)

Schikken?

De boodschap is wel duidelijk: Andrew staat er alleen voor. En zal volgens insiders nu vast alles op alles gaan zetten om ervoor te zorgen dat het van een openbare zaak niet komt. Nu de rechter heeft geoordeeld dat hij inderdaad officieel aangeklaagd mag worden, kan hij nog proberen te schikken met Virginia.

Het is waarschijnlijk de beste manier om zijn dochters, Fergie en zijn moeder verder verdriet te besparen. Virginia's advocaat heeft vooralsnog laten weten dat zijn cliënt daar geen oren naar heeft. "Ze wil gerechtigheid." Maar eerlijk is eerlijk: 99 van de 100 Amerikaanse rechtszaken worden geschikt zonder de rechtbank te bereiken.

Prins Andrew verliest zijn titels (en dat doet pijn)

Nu eens afwachten of prins Andrew ook dat 'geluk' heeft.

prins

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in