Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prins Andrew treft schikking met Virginia Guiffre

Maar of zijn reputatie nog te redden valt?  De Platinum Jubilee van koningin Elizabeth zal niet langer worden overschaduwd door het misbruikschandaal van haar tweede zoon prins Andrew (61). Na jaren draaien, duiken en traineren kiest hij alsnog voor een soort van excuses en een schikking. Was hij...

Prins Andrew treft schikking met Virginia Guiffre

Maar of zijn reputatie nog te redden valt? 

De Platinum Jubilee van koningin Elizabeth zal niet langer worden overschaduwd door het misbruikschandaal van haar tweede zoon prins Andrew (61). Na jaren draaien, duiken en traineren kiest hij alsnog voor een soort van excuses en een schikking.

Was hij hier eerder tot overgegaan, dan was zowel hem als zijn aanklager Virginia Giuffre en de Britse monarchie een hoop reputatieschade bespaard gebleven.

De prins heeft zoals gezegd een schikking getroffen met Giuffre, de Amerikaanse vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik. Dat staat in een brief die naar een rechtbank in de Verenigde Staten is verstuurd door de advocaat van Giuffre. Het bedrag zal niet bekend worden gemaakt.

Virginia zegt als tiener te zijn misbruikt door de zoon van de Queen. Andrew een van de mannen was waaraan ze werd ‘uitgeleend’ door de veroordeelde zedendelinquent en steenrijke zakenman Jeffrey Epstein (rechts), die later zelfmoord pleegde. Ze klaagde Andrew in augustus vorig jaar aan. 

De schikking komt slechts enkele weken voordat Prins Andrew voor de rechter had moeten verschijnen. Daar zou hij onder ede vragen van de advocaten van Giuffre hebben moeten beantwoorden. In de verklaring bij de schikking geeft hij geen schuld toe. Hij heeft eerder ook altijd zijn onschuld met betrekking tot de aanklacht van Giuffre volgehouden.

Verder valt te lezen dat de prins naast het bedrag van de schikking 'voornemens is een substantiële donatie te maken aan Ms Giuffre's charity ter ondersteuning van de rechten van slachtoffers. Het was nooit de bedoeling van de prins om haar geloofwaardigheid in twijfel te trekken en hij accepteert dat ze heeft geleden, zowel onder het feit dat ze een slachtoffer is en als gevolg van onrechtvaardige aanvallen van het publiek.'

De kwestie heeft de prins veel aanzien gekost. Al zijn eretitels en - taken zijn van hem afgenomen, hij mag zichzelf geen Koninklijke Hoogheid meer noemen en de kans is zo goed als nihil dat hij nog ooit op het balkon van Buckingham Palace zal verschijnen. De schikking voorkomt wel dat de Windsors de komende maanden de voorpagina's zouden hebben beheerst, met alles wat er uit de rechtszaak bekend zou zijn geworden. 

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in