Eindelijk gerechtigheid voor Virginia Guiffre?
Amerikaanse rechter Kaplan vindt dat Virginia Giuffre (38) een misbruikzaak heeft tegen de Britse prins Andrew. Dat betekent dat de weg nu open ligt naar een civiele rechtszaak, ook bekend als 'de grootste nachtmerrie van de prins'.
Bij de rechtszaak, die in september zou beginnen, kunnen niet alleen medewerkers van de Royal Family worden opgeroepen om (via een videoverbinding) te getuigen, ook sommige Windsors kunnen dat verzoek krijgen.
Zo zou Andrews dochter prinses Beatrice bijvoorbeeld onder ede moeten verklaren dat haar vader op een van de avonden dat Virginia zegt bij de prins te zijn geweest met Bea in een Pizza Express in Woking zat, wat tot nu toe niet het meest geloofwaardige alibi ooit is.
Virginia wil een proces beginnen tegen de prins omdat hij haar in 2001 als 17-jarige, toen ze Virginia Roberts heette, drie keer zou hebben misbruikt.
Dat misbruik zou hebben plaatsgevonden in woningen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 dood werd gevonden in een gevangeniscel in New York. Epstein en diens rechterhand Ghislaine Maxwell zouden haar hebben opgedragen om seks te hebben met prins Andrew.
Andrews team van advocaten heeft er al van alles bijgesleept om de rechtszaak van tafel te krijgen op technicalities, wat het toch al beschadigde imago van de prins geen goed deed.
Giuffre diende vorig jaar een klacht in. Een belangrijk obstakel voor de procedure tegen de 61-jarige zoon van de Britse koningin leek de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein.
In de net gepubliceerde, eerder geheime, overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar van Epstein heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten tegen hem zou indienen.
Maar daarbij werd ook uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen meer onderneemt ’op basis van klachten die ze had of heeft’ tegen de entourage van Epstein (rechts).
Die wordt omschreven als de ’volwassen mannelijke leeftijdsgenoten, waaronder royals, politici, academici, zakenmensen en/of andere professionele en persoonlijke kennissen’ van Epstein.
De overeenkomst van twaalf pagina's tussen Epstein en Giuffre uit 2009 – waarin Andrew niet expliciet wordt genoemd – vormt volgens de rechter geen belemmering.
Giuffre eist schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen door het misbruik.
De kans is nu groot dat Andrews team zal aansturen op een schikking, waarbij bedragen van 5 miljoen dollar worden genoemd. Dat die er komt is niet zeker, want de prins is niet erg vermogend en koningin Elizabeth zou er niets voor voelen alle ranzigheid voor hem af te kopen.
De prins, die al twee jaar weigert mee te werken aan het FBI-onderzoek naar de zaak, heeft zijn deel in zijn Zwitserse chalet al moeten verkopen om zijn advocaten te betalen, want in tegenstelling tot wat eerder werd verondersteld heeft de Queen zijn verdediging niet betaald.
Daarbij komt dat Virginia een belangrijk rolmodel is geworden voor slachtoffers van seksueel misbruik en eerder uit lijkt op gerechtigheid, dan op een grote som geld. Ze zou een signaal willen afgeven aan 'mensen met power en privileges die jonge meisjes misbruikten om ze te laten weten dat ze niet ongestraft zullen blijven.'
Hoe het ook verder gaat: het is schadelijk voor het Britse koningshuis. Het valt dan ook niet te verwachten dat Andrew, hier in betere tijden, op enigerlei wijze deel zal uitmaken van de festiviteiten rond het platina regeringsjubileum van zijn moeder. Laat staan dat hij – zoals hij zelf nog altijd graag zou willen – zijn oude royal taken weer kan oppakken. Zolang deze zaak niet geregeld is, blijft hij persona non grata.
Vanuit Buckingham Palace zal geen statement komen. Sinds hij in 2019 zijn taken neerlegde en geen 'werkende royal' meer is, wordt hij niet meer door het paleis vertegenwoordigt.
Foto's (c) Getty Images, ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in