Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Door Ella Vermeulen
Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Serieus, nu pas?

Een week geleden was prins Andrew er nog van overtuigd dat de aanklacht van Virginia Guiffre met één hamerslag van de rechter van tafel zou worden geveegd. Hij vertelde zelfs links en rechts al over zijn plannen zijn royal taken zo snel mogelijk weer op te nemen.

Inmiddels is zijn stemming omgeslagen, nu de Amerikaanse rechter in de eerste hoorzitting heeft bepaald dat de prins wel degelijk de dagvaarding in zijn bezit heeft en dat de zaak kan doorgaan, compleet met medewerking van het High Court.

"Hij is niet langer zijn gebruikelijke blasé zelf die doet alsof alles onder controle is," zegt een hofbron in The Mirror. "De kwestie heeft opeens urgentie gekregen en er hangt beslist spanning in de lucht. De verandering in zijn stemming is dramatisch en de realiteit is dat de zaak zich maanden zo niet jaren kan voortslepen en miljoenen kan kosten."

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Punt is dat Andrew en zijn juridische team niet langer kunnen zwijgen, maar met een reactie zullen moeten komen die verder gaat dan de voorspelbare voorzet van zijn advocaat dat Virginia's aanklacht ongeldig zou zijn.

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

(c) BSR Agency

Virginia, hier in het midden, zegt op jonge leeftijd seksslavin te zijn geweest voor Jeffrey Epstein. Ze is een civiele rechtszaak tegen de Britse prins begonnen vanwege misbruik dat twintig jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Giuffre zegt dat ze op 17-jarige leeftijd, toen ze nog Roberts heette, is misbruikt door Andrew.

De 'runaway prince', die tot nu toe nog met geen enkel verzoek van de FBI heeft meegewerkt, verblijft momenteel met zijn moeder, de Queen, op Balmoral.

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Niet zonder reden: volgens de Britse wet kunnen leden van de koninklijke familie wel gearresteerd worden, ténzij ze bij de Queen zijn. Zij is de enige die soevereiniteit geniet. Ook kunnen in haar aanwezigheid geen arrestaties plaatsvinden of in de omgeving van een koninklijk paleis.

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Geen wonder dat prins Andrew de Royal Lodge in Windsor schielijk heeft verlaten en zijn intrek bij koningin Elizabeth op Balmoral heeft genomen.

Hoe hij zijn leven verder ziet is onduidelijk: blijft hij zekerheidshalve aan haar rokken hangen? En wat als ze er niet meer is? Van koning Charles III heeft hij niet veel te verwachten, zo werd in de afgelopen jaren al duidelijk.

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Hoe is het mogelijk dat een man van 61 met de nodige levenservaring – Andrew diende bij de marine, vocht in de oorlog om de Falklands en is vader van twee dochters – het zover heeft laten komen?

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

Volgens zijn biografie 'The Making of Prince Charmless' is hij zelf zijn ergste vijand: 'Andrew is erg blij met zichzelf en kent weinig zelfreflectie. Het is een pompeuze man.'

'Niemand weet hoe hij zich gedraagt als hij en famille is, maar zijn publieke persona is dat van een verwende prins.'

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

"Hij is niet erg snugger, maar vindt zichzelf heel slim," zegt Daily Mail columnist Sarah Vine die de prins al jaren volgt. "Hij vindt zichzelf altijd belangrijker dan hij is en hij is altijd een beetje jaloers op Charles, als eerstgeborene. Dat is zijn karakter en zo was hij ook al toen hij alle afschuwelijke dingen zou hebben gedaan waar hij nu van wordt beschuldigd."

Prins Andrew begint zich zorgen te maken

De volgende zitting in de zaak staat gepland voor 13 oktober. Zou Andrew kiezen voor een schikking, dan bekent hij in feite schuld. Laat hij het tot een zaak komen, dan moet hij met zijn koninklijke billen bloot en kunnen er nog veel meer onsmakelijkheden aan het licht komen. Oh dear…

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in