En kunnen we dit verder alsjeblieft aan de prinses overlaten?
Je zou denken dat de Tweede Kamer wel belangrijkere dingen kan doen dan speculeren over een volstrekt theoretisch huwelijk van een zeventienjarige, but there you go - de profileringsdrift kent geen grenzen. Stel nou dat kroonprinses Amalia op vrouwen valt, kan ze dan wel staatshoofd worden?
'Geen beletsel voor een huwelijk van een kroonprins of -prinses met een persoon van hetzelfde geslacht'
Het antwoord is ja. Het kabinet vindt dat prinses Amalia geen afstand hoeft te doen van de troon in het geval dat ze zou willen trouwen met een vrouw. Demissionair premier Rutte antwoordt op vragen van de VVD en de PvdA dat hij geen beletsel ziet voor een toestemmingswet voor een huwelijk van een kroonprins of -prinses met een persoon van hetzelfde geslacht.
De vragen volgen op de publicatie van het boek 'Amalia, de plicht roept'. Daarin schrijft koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel dat uit de grondwet blijkt dat de prinses de troon zal moeten opgeven als ze zou willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Maar volgens Rutte is dat niet zo.
Willem-Alexander met pasgeboren Catharina-Amalia in 2003
Op de vraag of de kinderen uit zo'n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon geeft Rutte geen antwoord. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een 'wettige nakomeling'. De PvdA wilde weten of daar ook kinderen onder vallen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of die geadopteerd zijn of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt.
Volgens Rutte is het doel van de bepalingen in de grondwet dat duidelijk is op wie het koningschap overgaat om zo staatsrechtelijke zekerheid te bieden. Het huidige familierecht schuurt daarmee.
Hij wijst erop dat de Eerste en Tweede Kamer bij de kwestie kunnen stilstaan als prinses Amalia toestemming vraagt voor haar huwelijk. "Het is niet dienstig om nu vooruit te lopen op een dergelijke weging. Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval, die, zoals je ook terugkijkend kunt vaststellen bij het familierecht, door de tijd heen kunnen veranderen."
Foto (c) Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in