Oranjes: Lech is heel ver weg…

Oranjes: Lech is heel ver weg…

En dat terwijl er een dik pak sneeuw ligt.

Normaal gesproken zouden de Oranjes vanaf 20 februari op de lange latten staan in hun geliefde Lech. Maar gezien de prognoses rond de covid-19 pandemie en de extra besmettelijke mutatie zullen ze de wintersport vermoedelijk een jaar overslaan.

En dat is best een beetje zuur, want er ligt een pak sneeuw waar elke wintersporter van droomt. De waardering voor het koningshuis kan op dit moment echter beter en na het debacle van de Griekse herfstvakantie die schielijk moest worden afgebroken, zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima geen enkel risico willen nemen.

Oranjes: Lech is heel ver weg…

Het was in 2020 al kantje-boord; toen waren ze er op het moment dat de pandemie al in Europa was toegeslagen, maar niemand nog wist hoe erg het zou worden. 

Geen wintersport voor Oranjes

Demissionair premier Mark Rutte was er in december al duidelijk over in de Tweede Kamer: “Als je de komende weken de onbeschaamdheid hebt om op wintersportvakantie te gaan of te gaan vliegen, terwijl je daar geen dringende reden voor hebt, is dat gewoon asociaal. Je moet dat gewoon nu niet doen”, zei hij nadat de regering alle vakantiereizen tot halverwege de maand maart dringend had afgeraden.

Warme banden met Lech

De Oranjes zijn dol op de wintersport, prinses Juliana skiede in 1937 in het Poolse Krynica...

Oranjes: Lech is heel ver weg…

...en bracht in 1937 haar huwelijksreis in de sneeuw van Zell-am-See door.

De koninklijke familie komt al sinds 1959 naar het Oostenrijkse skioord, waar eerst koningin Juliana en prins Bernhard op vakantie gingen en waar nu inmiddels de vierde generatie van de pistes suist.

Oranjes: Lech is heel ver weg…

De koning kwam er voor het eerst toen hij nog een baby was...

Oranjes: Lech is heel ver weg…

...en leerde er als jongetje al skiën. Deze foto is uit 1972.

WA komt er al zijn hele leven

De koning heeft tien jaar geleden uitgelegd waarom hij al zo lang in Lech komt. "Mensen vragen me vaak waarom ik na al die jaren steeds weer terugga naar Lech. Mijn antwoord: waarom zou ik op zoek gaan naar iets slechters”, vertelde hij in een interview.

Oranjes: Lech is heel ver weg…

Niet meteen gaan mopperen over het gebrek aan helmen, dit was even voor de foto, daarna gingen ze op

Hij gaf ook aan wat hem zo aantrekt. Ik geef de voorkeur aan off piste skiën. Er is niets mooiers dan als eerste een afdaling te doen, in maagdelijke sneeuw. Dat is een van de redenen waarom Lech de beste plek in Europa is om te skiën, misschien wel in de hele wereld. Er is altijd iets nieuws, en daar geniet ik echt van." Maar dit jaar dus waarschijnlijk niet.

Zomervakantie op de Alpenweides?

Toch: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Willem-Alexander verklapte eerder ook buiten het winterseizoen naar de Arlberg te komen.

Oranjes: Lech is heel ver weg…

"De beste tijd om in Lech te zijn is eigenlijk de zomer. Dan heeft iedereen veel meer tijd en kunnen vriendschappen zich ontwikkelen. Ik kom hier dan ook elke zomer voor een lang weekeinde," zei hij. En nu hebben we visioenen van ZM in een knickerbocker. 

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in