Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Door Ella Vermeulen
Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Vertrouwen in de koning behoorlijk gedaald…

De Oranjes zullen volgend jaar flink aan de slag moeten, want het vertrouwen in koning Willem-Alexander heeft dit coronajaar een flinke deuk opgelopen. Nog maar 47 procent van de Nederlanders heeft tamelijk veel of veel vertrouwen in de vorst, dit was in april van dit jaar nog 76 procent. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur.

Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Niet alleen het vertrouwen in de koning is gedaald, ook over zijn functioneren zijn Nederlanders minder tevreden. Waren in april van dit jaar nog 67 procent (heel) tevreden met de werkzaamheden van Willem-Alexander, in december is dat slechts 51 procent. Het aantal Nederlanders dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning is ook gestegen van 3 naar 14 procent.

Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nu zat het de Oranjes niet echt mee qua PR-moment. Door de coronabeperkingen konden ze minder werkbezoeken afleggen, minder dicht bij de mensen komen en minder zichtbaar zijn. Bovendien viel de sprookjesfactor van staatsbezoeken, tiara's en galakleding helemaal weg en kleurt de algemene mineur in het land onherroepelijk ook een beetje de mening over het koningshuis. Maar dat geldt voor alle koningshuizen, waarom dan toch die dip in de populariteit van de Oranjes?

Twee redenen: ze zullen zich nog wel eens bedenken voor ze weer per regeringsvliegtuig naar Griekenland vliegen, terwijl de landgenoten nog niet naar het Griekse restaurant op de hoek kunnen. Dat was een buitengewoon wereldvreemde actie die veel goodwill heeft gekost.

Terwijl ze daar voor toch heel goed bezig waren met coronaproof mensen een hart onder de riem steken, nog even afgezien van de speech van de koning tijdens Dodenherdenking, die geweldig was.

Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Tweede reden: willen de Oranjes het redden, dan zullen ze af moeten van hun obsessieve hang naar privacy. Noorwegen, Zweden, Denemarken, Luxemburg, Spanje, Engeland – het was echt niet zo dat we in de slaapkamer mochten kijken, maar we hebben wel meer van die royals gezien dan het zoveelste bezoek met een mondkapje op. Speciale vermelding voor koning Filip van België, die met vrouw en kinderen een topjaar draaide en zelfs de slepende kwestie om zijn halfzus Delphine succesvol wist te beslechten.

Deze koningshuizen hebben een slim social media-team dat weet wat nodig is om hun koninklijke familie in beeld te houden, als de agenda door overmacht opdroogt. Zonder dat beetje persoonlijke, dat maakt dat we ze iets beter leren kennen en wat meer verbinding (het favoriete woord van ZM) voelen, zal het nationale rapportcijfer van het staatshoofd niet omhoog gaan. Iets om over na te denken, in de aanloop naar het nieuwe jaar. 

Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Voor de Oranjes biedt 2021 gouden kansen: Máxima wordt vijftig, Amalia wordt achttien. Er komt een veelbelovende biografie over de koningin uit, met een beetje vaccinatiewind mee kunnen er heel wat grote events worden ingehaald, fotomomenten in overvloed.

Oranjes in 2021: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Hoe ga je het vertrouwen terugwinnen? Misschien luisteren naar inmiddels lustig zoomende tante Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk: 'I have to be seen to be believed.' Als je 68 jaar op de troon kunt blijven zitten en daarbij alles (im)populariteitsstormen overleeft door open te staan voor verandering, dan weet je er wel wat van.

Foto's (c) Brunopress, RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in