Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Op deze dag wordt Charles III gekroond

De datum is eindelijk bekend gemaakt door Buckingham Palace. Zaterdag 6 mei 2023, dat is de dag waarop koning Charles III (73) zal worden gekroond in Westminster Abbey. De ceremonie wordt korter (in Engeland grappen ze al over een Quickie Coronation) en soberder dan die van zijn voorgangers en za...

Op deze dag wordt Charles III gekroond

De datum is eindelijk bekend gemaakt door Buckingham Palace.

Zaterdag 6 mei 2023, dat is de dag waarop koning Charles III (73) zal worden gekroond in Westminster Abbey. De ceremonie wordt korter (in Engeland grappen ze al over een Quickie Coronation) en soberder dan die van zijn voorgangers en zal worden bijgewoond door ongeveer 2000 mensen. Charles III is al koning van het Verenigd Koninkrijk sinds zijn moeder Elizabeth II op 8 september 2022 haar laatste adem uitblies. 

Waarom zo lang wachten?

Het is gebruikelijk en chic om rouw en vreugde niet pal op elkaar te laten volgen. Ook Elizabeth nam ruim de tijd voor haar daadwerkelijke kroning. Er moet bovendien veel voor worden georganiseerd, zoiets kost tijd. Plus: ook de nieuwe prins van Wales moet nog worden gekroond, in Wales.

Nog iets bijzonders aan die datum? 

George V werd koning op 6 mei 1910, na de dood van zijn vader koning Edward VII die op die dag overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

Het Huis heette toen nog Saxe-Coburg-Gotha (Saksen-Coburg-Gotha op zijn Nederlands). Edward had die naam aangenomen bij zijn kroning. In 1917, toen WOI nog raasde, besloot George V (hier met zijn vrouw Mary) de Duitse naam te laten vallen en het huis een Britse naam te geven: Windsor. Je zou de datum dus kunnen zien als een eerbetoon aan George V en zijn belang voor het Huis van Windsor. 

En de Sussex'jes?

Yep, op 6 mei wordt Archie, het zoontje van prins Harry en hertogin Meghan vier jaar. Het zou leuk zijn als hij samen met zijn opa het feestje in Engeland kon vieren, maar gezien de familieverhoudingen zouden we zeggen: don't hold your breath. 

Heeft de coronation al een naam?

Het event is Operation Golden Orb gedoopt, naar de rijksappel van de regalia.

Alle Euroyals naar Londen, zeker?

Nee, traditiegetrouw zijn geen regerende vorsten bij een inhuldiging of kroning, maar alleen meerderjarige troonopvolgers (of als ze nog minderjarig zijn een vertegenwoordiger van de desbetreffende monarchie).

Dat is als eerbetoon aan de voormalige krooncollega, maar ook om de kersverse koning(in) de ster van de show te laten zijn, zonder afleiding van gasten die al vijftig jaar op de troon zitten en daarom senioriteit hebben, zoals koningin Margrethe van Denemarken.

Dus, kroonprinses Amalia wordt uitgenodigd?

Yep, voor Europa betekent dit dat Amalia als prinses van Oranje er vermoedelijk bij is, net als Elisabeth van België, Victoria van Zweden, Leonor van Spanje, Guillaume van Luxemburg, Frederik van Denemarken en Haakon van Noorwegen.

Het tekent het enorme leeftijdsverschil tussen de troonopvolgers onderling: Amalia zal negentien zijn, Frederik is al een eindje in de vijftig en Charles is zoals gezegd een zeventiger.

Hoe gaat de kroning eruit zien?

In de kern blijft het 't zelfde als in 1953: Charles III zal tijdens de kroning in Westminster Abbey op een troon zitten met scepter en staf in de handen, en hij wordt gezalfd en gezegend door geestelijken. Camilla wordt in dezelfde ceremonie tot koningin-gemalin gekroond.

De ceremonie wordt echter kleiner, goedkoper en ingetogener dan die van koningin Elizabeth II. In 1953 waren daar 8000 mensen vanuit de hele wereld bij aanwezig, volgend jaar staat het maximumaantal zeer waarschijnlijk op 2000. Daaronder zullen naar verhouding weinig hoogwaardigheidsbekleders zijn en veel vrijwilligers en andere gewone burgers die deze bijzondere gebeurtenis gegund is.

En welke kroon gaat er op het hoofd van Charles?

Dat wordt de kroon van Sint Edward. Het ding weegt meer dan 2,3 kilo en is gemaakt van goud, edelstenen, fluweel en hermelijn. De kroon werd al eens eerder ingezet voor een Engelse koning Charles, Charles II in 1661.

De Queen was er volstrekt niet van onder de indruk en pakte 'm in deze documentaire eens even lekker stevig vast.

Foto's (c) The Royal Family, Getty Images, betreffende koningshuizen 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in