Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Onder de loep: de verlovingsring van koningin Máxima

In 2001 schoof Willem-Alexander officieel een ring om de vinger van zijn Argentijnse schone.

Verloving

Een historisch moment dat we ons allen nog goed kunnen heugen: op 30 maart 2001 kwamen toenmalig koningin Beatrix, prins Claus, kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bijeen om blij nieuws te delen met het vaderland: een verloving! En daar hoorde natuurlijk een prachtige ring bij.

Verloving

Een gebeurtenis waar we onlangs nog aan herinnerd werden door de Videoland-serie Máxima: de verloving van ons koningspaar. Daarin zagen we onder andere het aanzoek op de vijver van Huis ten Bosch.

Vlak nadien nam Beatrix de honneurs waar en kondigde ze officieel aan dat haar oudste zoon de liefde had gevonden. "Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta."

En dat geluk, dat spatte er van af tijdens hun direct daarop volgende eerste interview samen; een gebeurtenis die velen zich nog goed kunnen herinneren. Nadat Máxima ruim dertig minuten uitgebreid aan de tand werd gevoeld door een leger aan pers, was er ook gelegenheid om de verlovingsring te showen.

Juwelier Steltman

In het fragment is te horen dat Willem-Alexander zelf heeft geholpen de ring te ontwerpen. "Het was mijn eerste ervaring met het ontwerpen van een ring, maar het is aardig gelukt volgens mij", aldus Wim-Lex. "Ik heb hem samen met de hulp van een juwelier ontworpen." De juwelier waar hij op doelt is Steltman, een vast adres van de koninklijke familie.

De Oranjes shoppen al zes generaties lang bij Steltman. En aangezien royals natuurlijk van het betere sieraden shoppen zijn, weet Firma Steltman zeker wat mooi is. De Hofleverancier ontwierp samen met Willem-Alexander de verlovingsring van Máxima, maar daarnaast wordt er nog veel vaker samengewerkt met onze koninklijke familie. Zo hebben zij alle antieke parures in onderhoud, en worden prinses Beatrix, prinses Laurentien en eigenlijk alle Oranje-prinsessen door de zaak in Den Haag geholpen als ze iets te dragen zoeken voor een officiële gelegenheid.

De verlovingsring

Maar zo bijzonder als de verlovingsring van Máxima wordt het maar zelden. Daarvoor kocht Steltman in 2000 een zeldzame oranje diamant aan, puur omdat vermoed werd dat er wel eens een royal-verloving aan zou kunnen komen. De kleur oranje verwijst uiteraard naar de kleur van het huis van Oranje-Nassau.

Dat bleek een goeie gok (het zal ook geholpen hebben dat WA heel subtiel even op de hoogte was gebracht van de aankoop). Het werd uiteindelijk een platina ring, met de ovaal geslepen oranje diamant, aan weerszijden bezet met emerald geslepen diamanten, ingesloten tussen twee banden die zijn bezet met briljant geslepen diamanten.

Koningin Máxima eerder dit jaar met de verlovingsring die nog altijd om haar vinger prijkt | Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Et voilà: zo was Steltman in 2001 plots maker van misschien wel de meest besproken verlovingsring ooit in Nederland. En de trouwringen, die natuurlijk ook!

Royalty
  • Blauw Bloed, Archief
  • NL Beeld