• Royalty

Nog even over de look van prinses Delphine

Nog even over de look van prinses Delphine

Ze wilde een statement maken en dat is gelukt.

Hoe leuk was het om prinses Delphine van België voor het eerst bij haar halfbroers en – zus op de tribune te zien zitten bij het defilé voor de Nationale Feestdag?

Het was haar eerste officiële prinsessenmoment en famille sinds ze vorig jaar een Koninklijke Hoogheid werd.

Nog even over de look van prinses Delphine

Van de kunstenares was al bekend dat ze een statement wilde maken en dat deed ze in een… levendig ensemble van Erratum, ethisch verantwoord Belgisch label dat zich graag laat inspireren door Afrika.

Nog even over de look van prinses Delphine

Het was een opvallende look, maar wel heel authentiek voor Delphine, wiens werk even speels, druk en weird is. Het geheel is een beetje… véél en de hoed had wel iets meer structuur kunnen gebruiken, maar het paste goed bij haar.

Nog even over de look van prinses Delphine

Net als de opvallende schoenen en tas. 

Nog even over de look van prinses Delphine

En het was ook meteen een sterk staaltje Diplomatic Dressing. Erratum is een label dat ervoor pleit fouten uit het verleden recht te zetten en tegelijk het koloniaal verleden van de westerse landen op de korrel neemt.  

Twee jaar geleden kwam Siré Kaba, Belgische van Guineese afkomst, in contact met toen nog Delphine Boël. Dat was bij een modeshow waarin Natan centraal stond, maar ook Kaba enkele creaties mocht laten zien.

Haar kleurrijke collectie viel in de smaak bij Boël die Kaba ging volgen op Instagram. Toen duidelijk werd dat de kersverse prinses op het nationaal defilé haar opwachting zou maken, kreeg Kaba de vraag of ze een geschikte outfit in haar collectie had.

"Een geweldig cadeau", zegt Kaba in De Morgen. "Ik heb haar een paar voorstellen gedaan. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor een lange, retro-jurk met smalle taille. Eigenlijk een simpel ontwerp, maar wel met een gedurfde print die ook in haar hoed terugkomt."

Nog even over de look van prinses Delphine

Deze prints zijn het handelsmerk van Erratum Fashion. De stoffen voor haar creaties haalt Kaba uit Afrika de kledingstukken zelf worden in Brussel gemaakt. "Inspired by Africa, made in Belgium. Het beste van twee werelden, een beetje zoals ikzelf", lacht ze.

Nog even over de look van prinses Delphine

Met Erratum Fashion wil Siré een brug slaan tussen Afrika en Europa en tonen dat veel van het westerse denken over Afrika op foute clichés is gebaseerd. Vandaar de naam van het merk. 

"Met Erratum Fashion wil ik de fouten uit het verleden rechtzetten", zegt Kaba. "Dat kan je op verschillende manieren doen. Je kan op straat komen of op politiek vlak initiatieven nemen. Ik kies voor wat ze in Amerika soft power noemen. Via de modewereld hoop ik een verschil te maken." 

Foto's (c) Getty Images, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in