Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Niet alleen Amalia, maar ook Alexia praat wel eens met een psych

Oranjes doorbreken het taboe op hulp zoeken voor mentale gezondheid. Koningin Máxima was vandaag openhartig over de mentale gezondheid van haar dochters en haarzelf, naar aanleiding van de zelfdoding van haar zusje Ines. Deze foto van Máxima en Ines staat op HM's kantoor en was te zien in het int...

Niet alleen Amalia, maar ook Alexia praat wel eens met een psych

Oranjes doorbreken het taboe op hulp zoeken voor mentale gezondheid.

Koningin Máxima was vandaag openhartig over de mentale gezondheid van haar dochters en haarzelf, naar aanleiding van de zelfdoding van haar zusje Ines.

Deze foto van Máxima en Ines staat op HM's kantoor en was te zien in het interview voor haar 50ste verjaardag

"Als je iemand verliest, zeker door zelfmoord, toen wisten we niet (wat er speelde)," zei ze. "Je praatte er niet over, ik wist niet precies hoe erg het was, dat is juist wat ik wil voorkomen in de toekomst. En dat is mijn 'lessons learned' met mijn ervaring met mijn zusje."

Prinses Amalia was in het portret dat Claudia de Breij over haar schreef al nuchter en open over een professional raadplegen als het mentaal even niet zo lekker gaat.

'Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand'

'Dat doe ik nog steeds wel eens,’ zegt Amalia. ‘Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar. Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd. Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander.’

Máxima beaamt het belang van het onderwerp voor haar gezin: "Amalia, net als andere kinderen en mijn dochter Alexia ook, hebben met mensen gesproken. Ik ben de eerste die heeft gezegd: 'Het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar gewoon, het is geen issue. We hebben allemaal momenten en als er dan hulp te vinden is, waarom niet."