Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nederlandse versie Eindstrijd bevat de naam van de Britse 'racistische' royal

De Nederlandse vertaling van Eindstrijd over de Windsors bevat de naam van de Britse 'racistische' royal en is meteen uit de handel genomen.

Charles Harry Archie

Het boek over het Britse koningshuis is meteen uit de handel genomen.

Het boek Endgame van royaltykenner Omid Scobie, waarin een kijkje achter de schermen van het Britse koningshuis wordt gegeven, is in Nederland per direct uit de verkoop gehaald.

Dat bevestigt een zegsvrouw van Xanders Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers. Volgens de uitgever is 'over een aantal passages discussie ontstaan en zijn ze mogelijk niet juist weergegeven.'

Een vermeende racistische uitspraak van de tegenwoordige Britse koning Charles, over de huidskleur van zijn kleinzoon Archie, staat wel in de Nederlandse, maar niet in de Engelstalige versie. De uitgever ziet zich 'genoodzaakt op aangeven van de Amerikaanse agent het boek Eindstrijd van Omid Scobie uit de handel te nemen.'

Xander Uitgevers wil geen verdere toelichting geven, maar het lijkt erop dat de vertalers hebben gewerkt met een versie van het manuscript die nog niet definitief was. Pijnlijk, want in de Nederlandse vertaling staat een passage over een opmerking die toenmalig kroonprins Charles - de huidige Britse koning - gemaakt zou hebben over hoe donker het kind van zijn zoon, prins Harry, en diens vrouw Meghan zou worden. Dat stuk is niet in de Engelse versie van het boek verschenen.

Sportsfile for Web Summit via Ge

Scobie zelf zegt dinsdag tegen RTL Boulevard dat hij geen naam heeft genoemd. "Het boek is in meerdere talen en helaas spreek ik geen Nederlands. Maar als er vertaalfouten inzitten dan zal de uitgever dat wel ondervangen. Ik heb de Engelse versie geschreven. Er is geen versie geweest uit mijn handen waarin namen zijn genoemd."

Oprah Winfrey

Al in hun interview met Oprah Winfrey spraken Harry en Meghan in het voorjaar van 2021 over deze opmerking van 'een familielid', zonder die persoon met naam of toenaam te noemen. Hun pr-team liet destijds wel weten dat het niet om koningin Elizabeth of haar echtgenoot prins Philip ging. Woordvoerders van Charles en Camilla ontkenden ook dat de uitspraak van dat paar afkomstig was.

Chris Allerton | The Royal Family | Charles, Harry en Archie in 2019

Ongewis is, als de opmerking zou zijn gemaakt, of die daadwerkelijk een racistische lading had of dat het meer nieuwsgierigheid was, zoals vermoedelijk alle ouders en grootouders zich tijdens een zwangerschap afvragen op wie de baby zal lijken. Hoe dan ook, het is een pijnlijke kwestie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Chris Allerton | The Royal Family