Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nederland en Zweden: 100 jaar staatsbezoeken over en weer!

Stockholm en Den Haag gingen nogal eens bij elkaar op bezoek. Morgen begint het uitgaand staatsbezoek aan Zweden, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima drie dagen de gasten van koning Carl Gustaf en koningin Silvia zullen zijn. At the invitation of King Carl XVI Gustaf, King Willem-Alex...

Nederland en Zweden: 100 jaar staatsbezoeken over en weer!

Stockholm en Den Haag gingen nogal eens bij elkaar op bezoek.

Morgen begint het uitgaand staatsbezoek aan Zweden, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima drie dagen de gasten van koning Carl Gustaf en koningin Silvia zullen zijn.

Dit wordt de insteek voor de komende dagen. En aardig wat Oranjes gingen hen voor, te beginnen met koningin Wilhelmina.

1922: Wilhelmina

Koningin Wilhelmina treinde naar Stockholm waar koning Gustav V haar persoonlijk kwam ophalen van het station.

Een staatsbezoek begon ook toen al met een inspectie van de erewacht.

En verder agendapunten met gezamenlijke activiteiten, zoals bootje varen.

1923: Hallo Zwoyals!

Een jaar later wordt er al een tegenbezoek gebracht. Ook ditmaal neemt de inkomende monarch de trein, arriveert op Den Haag Hollands Spoor en wordt per rijtuig naar Paleis Noordeinde gebracht. Er tuffen al geruime tijd auto's rond in Den Haag, maar de koets is toch...koninklijker. 

1957: Juliana

Prompt is het lang stil, maar in 1955 komt de nieuwe Zweedse koning Gustaf VI Adolf naar Nederland...

... en in 1957 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een tegenbezoek aan Zweden.

En de twee staatshoofden van dienst lagen elkaar wel.

1959: Bertil

Het is meer een officieel bezoek dan een staatsbezoek, maar toch: prins Bertil van Zweden komt naar Nederland. Hij wordt lang gezien als aanstaand regent omdat troonopvolger Carl Gustaf dan nog minderjarig is, maar zover komt het nooit. Juliana vergezelde hem bij de opening van een expositie over Zweedse vormgeving in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

1960: Bal! 

Geen officieel bezoek, maar de foto is te leuk om niet te laten zien. In 1960 organiseerde het Zweedse hof een bal voor jonge Europese royals. Prinses Irene, prinses Alexandria en prinses Beatrix, hier tijdens een wandeling in Stockholm, waren daarbij. En de jas van Beatrix zou nu alleen nog in faux fur kunnen, maar hij stond haar wel geweldig.

1987: Beatrix

Op uitnodiging van de huidige koning Carl XVI Gustaf, die in 1973 piepjong op de troon kwam, bezoeken koningin Beatrix en prins Claus Stockholm.

2006: Feestje! 

Intussen waren er ook de nodige encounters die geen staatsbezoek waren, zoals het galadiner ter ere van de 60ste verjaardag van de Zweedse koning. Die eyeroll is hilarisch! 

2009: Incoming Zwoyals

Daarna is het weer jaren stil, tot in 2009 koning Carl Gustaf en koningin Silvia naar Nederland komen. Dit was de contraprestatie in Den Haag. En dan nu: aftellen naar Stockholm 2022!  

In deze post stonden enkele onjuistheden ? waarvoor onze excuses. Met dank aan Hans Jacobs van RoyalBlog zijn die weggepoetst. We ❤️ Hans! 

Foto's (c) Nationaal Archief, ANP, Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in