Nagenieten: de handkus van Willem-Alexander

Nagenieten: de handkus van Willem-Alexander

De leukste momenten van de inhuldiging van keizer Naruhito.

In de twee dagen die Japan uittrok voor de inhuldiging van nieuwe keizer Naruhito gebeurde zoveel, dat het onmogelijk was alles te verslaan. Daarom nog even een compilatie van de leukste momenten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor het staatbanket. Eerst even geconcentreerd wachten, daarna HM's 220V lach en de begroeting. Met als afronding een handkus van de koning voor keizerin Masako en niks geen beleefd handje van Máxima, maar gewoon drie Hollandse zoenen. Hovelingen wisten niet wat ze zagen - héérlijk.

Het was niet de laatste keer, ook bij de theeceremonie ging het er weer buitengewoon hartelijk aan toe. Wij voelen een inkomend staatsbezoek aankomen. En het zou ons niet verbazen als de A'tjes hun herfstvakantie ook in Tokio hebben doorgebracht (update: het regeringstoestel vloog van Tokio naar...Madrid!). 

Dit is prinses Norodom Arunrasmy van Cambodja en als wij haar waren geweest hadden we óók een ussie met HM gewild.

Deze is ook leuk: kroonprinses Mary van Denemarken kust eerst keizerin Masako hartelijk en gaat daarna nog even diep met een kniksje, Masako moet lachen, vooraf was aangegeven dat buigen niet nodig was, het nieuwe keizerspaar vindt het niet meer van deze tijd.

Wat Mary er overigens niet van weerhield om ook de avond ervoor al stevig te kniksen. 

Dit is knap: in de stromende regen in lange pasteljurken aankomen lopen en dan toch zonder bemodderde rok arriveren. Je bent een prinses of niet!

Nagenieten: de handkus van Willem-Alexander

Dit is Inkhosikati Lambikiza, een van de 15 vrouwen van koning Mswati III van Eswatini, zoals Swaziland tegenwoordig heet en degene waarmee hij het vaakst wordt gezien. Ze droeg een opvallende diamanten parure, vrij modern en tegelijk geïnspireerd op traditionele Afrikaanse halssieraden. 

Oud-keizer Akihito en zijn vrouw Michiko kwamen ook nog even langs voor een kommetje thee. Het stel is inmiddels een bijna een half jaar met pensioen, maar heeft er niet echt van kunnen genieten: Michiko moest een borstoperatie ondergaan.  

Nagenieten: de handkus van Willem-Alexander

Verrassing! Voorheen prinses Ayako (ze moest haar titel opgeven toen ze een jaar geleden trouwde met burger Kei Moriya) staat zo te zien op het punt om hun eerste kindje te krijgen.

Nagenieten: de handkus van Willem-Alexander

Dit kregen de gasten voorgeschoteld: traditionele 'washoku' delicatessen met veel vis en paddestoelen…

Nagenieten: de handkus van Willem-Alexander

…en om in de hotelsuite nog wat te kunnen snoepen kregen ze dit mee: een goed gevulde zilveren bonbonnière met het Chrysantentroon-motief.

En wie had gedacht dat koningin Letizia van Spanje zo'n gezelliger hugger was, voor het oog van de wereld?

Masako droeg ook haar steentje bij aan de uitstekende stemming: hier trekt even de stoel uit voor koningin Letizia van Spanje, die worstelt met haar enorme rok. Dan ben je een goede gastvrouw!  

Foto's (c) ANP, screenshots Japanse TV, Imperial Household Agency 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in