Hopelijk hebben ze eindeloos geskyped.
Het is bijna zover, morgen wordt prinses Mako van Japan (29) voor het eerst in ongeveer drie jaar herenigd met haar verloofde Kei Komuro (29). Later deze maand treden de tortels in het huwelijk.
De love story van Mako en Kei is een ware saga. Ze verloofden zich in 2017, maar moesten het huwelijk uitstellen omdat hij zijn zaken nog niet op orde had. Hij vertrok in 2018 naar Amerika om te studeren en te werken en toen kwam de pandemie eroverheen. Als je relatie dat allemaal overleeft, kun je er vanuit gaan dat het wel goed zit.
Weinig feestelijk zijn de demonstraties tegen het huwelijk: de lat ligt zeer hoog bij de Chrysantentroon en hun aanhangers, die van de Japanse royals perfectie verwachten. Zo'n rebelse prinses die uit liefde trouwt, dat wil er bij puristen niet in. De kritiek leverde Mako al posttraumatische stress op.
Kei keerde twee weken geleden al terug in Japan, maar moest eerst in quarantaine. Het Imperial Household Agency meldt dat hij maandag een bezoek zal brengen aan de prinses en haar ouders.
De zeer sobere royal wedding heeft plaats op 26 oktober
Omdat het huwelijk omstreden is in zeer traditionele kringen, is de ceremonie van alle tierelantijnen ontdaan. Het wordt een simpel jawoord op 26 oktober.
De prinses verliest hierdoor haar keizerlijke status en wordt een gewoon burger. Ook ziet ze af van haar afkoopsom van omgerekend € 1,170.000, om critici tegemoet te komen (of gewoon om van het gezeur af te zijn, dat kan ook nog).
Na de ceremonie geeft het setje een persconferentie in een hotel in Tokio, de prinses heet dan Mako Komuro. Uit die locatie blijkt al dat ze er dan echt alleen voor staat – het komt bepaald niet warm over.
Mako zal daarna de heiligdommen in het keizerlijk paleis bezoeken om haar huwelijk aan haar voorouders te melden en we nemen aan dat Kei daar dan ook bij zal zijn, al wordt zijn naam niet genoemd. Eerder bracht ze ook al een bezoek aan de mausoleums van keizer Showa en keizerin Kojun, haar overgrootouders.
Drie dagen later gaat ze op bezoek bij keizer Naruhito en keizerin Masako. Ook staat er een visite gepland aan haar grootouders, oud-keizer Akihito en oud-keizerin Michiko die haar 'vaarwel' zullen wensen.
Mako kan na haar huwelijk niet meteen vertrekken
Mako zal nog even in Tokio moeten blijven, omdat er eerst een paspoort voor haar als burger moet worden aangemaakt, maar mag officieel niet meer op het keizerlijk terrein wonen.
Haar beveiliging zal tijdelijk worden overgenomen door de politie van Tokio tot ze op het vliegtuig stapt om met Kei in New York gaan wonen. Hij werkt daar inmiddels als klerk bij een advocatenkantoor in Manhattan. De prinses studeerde kunstgeschiedenis en werkte tot voor kort als curator in het Universiteitsmuseum van Tokio en hoopt er een baan in de kunstwereld te vinden.
Het is een groot avontuur voor iemand die, afgezien van twee vrij korte studies in Engeland, haar leven in de keizerlijke bubbel heeft doorgebracht. Maar Mako is 'erg koppig' en het pleit voor haar dat ze het aandurft om al haar privileges op te geven en zo de vrijheid tegemoet te gaan.
En als dit je zaterdagavond is – kaarsrecht een documentaire kijken met je moeder Kiko en zus Kako - kunnen we er wel iets bij voorstellen.
Foto's (c) ANP, Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in