Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Modekoningin Máxima over de minirok voor royal waaghalzen

Josine Droogendijk: 'Kort van stof zijn kan ook héél chic staan.' Nu de zomerse temperaturen ons om de oren vliegen, is het natuurlijk elke dag rokjesdag. Maxi, midi, mini: werkelijk alles kan en mag. Zelfs aan het hof. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor stylish mini? Dan heb ik nog wel wat ...

Modekoningin Máxima over de minirok voor royal waaghalzen

Josine Droogendijk: 'Kort van stof zijn kan ook héél chic staan.'

Nu de zomerse temperaturen ons om de oren vliegen, is het natuurlijk elke dag rokjesdag. Maxi, midi, mini: werkelijk alles kan en mag. Zelfs aan het hof. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor stylish mini? Dan heb ik nog wel wat royal looks in de aanbieding.

De stijl van Letizia wordt vaak beschreven als suf of voorspelbaar, maar niets minder is waar. Dat bewijst ook deze sexy cocktailjurk van Teresa Helbig. De benen van de Spaanse koningin lijken eindeloos lang. Eén ding weet ik zeker: heel veel meer mini dan dit krijg je niet snel aan het hof.

Witte broderie is zo lieflijk, zo onschuldig, dat het haast onmogelijk is om met mini de plank mis te slaan. Letizia bewijst dat ook wel op deze heerlijke vakantiefoto. Zonnebril erbij, slippertjes aan en de Spaanse koningin is helemaal ready to rumble.   

En ook voor werkbezoeken schrikt HM niet terug voor zeer kort.  

Bij het Amsterdam Diner zijn ze niet zo van de stijve dresscodes. De randjes van de mode mogen best verkend worden, zelfs als je een koninklijke titel draagt. In Mabels kledingkast hangen daardoor best wat gewaagde mini-jurken van Viktor & Rolf, want ze is een graag geziene gast bij het event.  

Laten we hopen dat prinses Alexia nooit Koningin der Nederlanden wordt, want dan is er iets goed misgegaan. Maar de titel die ik haar wél gun is die van Mini-Queen. Op Koningsdag wist de prinses namelijk als een pro om te gaan met haar korte jurk, zelfs toen ze haar zus Ariane op een soort van stofzuiger door een spel moest loodsen. Douze points!

Als royal koos ze vaak voor keurig en klassiek, maar in haar Hollywood-jaren mochten Meghans benen echt wel gezien worden. Of was ze misschien gewoon heel trots op haar toffe schoenencollectie? Ik zou dat wel kunnen begrijpen!

Als een kledingstuk meer wegheeft van een billentikker, dan kun je als tegenwicht natuurlijk ook kiezen voor een wat tuttigere styling. Denk aan flatjes bijvoorbeeld. Klein tipje van mijn kant: kies wel voor exemplaren die op z’n minst flatteren.

The revenge dress. Zo wordt deze cocktailjurk van prinses Diana ook wel genoemd. Het kledingstuk werd namelijk gedragen op de avond dat prins Charles zijn overspel opbiechtte op de nationale tv. Eén keer raden wie er de volgende dag op de voorpagina’s stond.

Twiggy zette in de jaren zestig de mini-rok op de kaart. Het duurde een paar jaar, maar uiteindelijk gingen de prinsessen Van Oranje ook overstag. Met prinses Margriet als voorloper.

Máxima doet haar naam graag eer aan en draagt met regelmaat een maxi-rok. Mini zou ze ook prima kunnen hebben, maar deze blauwe cocktailjurk behoort toch echt tot de kortere exemplaren – hoger dan dit gaat ze niet.

In de maanden rond haar trouwdag straalde Victoria van Zweden als nooit tevoren. De liefde stond -en staat- haar fantastisch, en geinig genoeg hadden de vlinders ook uitwerking op de lengte van haar jurken en rokken. Ze werden steeds iets strakker, steeds iets korter. Maar nu de midi-lengte weer helemaal hip is wordt ze toch steeds weer wat langer van stof.

Hertogin Catherine heeft stelten om jaloers op te zijn. Vaak worden ze vaak verstopt onder keurige bloemetjesjurken, maar deze foto's bewijst wel dat het stijlicoon mini prima kan hebben #hotpants

De dresscode is bij een Britse paardenrace vaak superstreng, zeker als er royals op komen draven. Toch hoeft een nette rok echt niet tot óver de knie te zijn, zoals Kate hier ook wel laat zien.  

Met een donkere panty, haast een donkere maillot, kan natuurlijk alles.

Beatrice en Eugenie van York houden het graag kort.

Wie mini zegt, zegt jaren ’60. Deze jurk van hertogin Catherine ademt verder ook van halslijn tot zoom dit tijdperk uit.

En prinses Anne droeg mini als eerste royal, in 1970.

Charlotte Casiraghi, misschien wel de mooiste royal-door-associatie van dit moment, weet precies hoe ze moet flaneren in  een wat kortere rok.

Coco Chanel moest in de jaren zestig niets weten van rokken tot ver boven de knie. Zou ze van gedachten zijn veranderd als ze deze foto van Charlotte Casiraghi - in een ontwerp van modehuis Chanel - zou hebben gezien? Ik denk van wel!  

Bij Louis Vuitton kocht prinses Charlène deze heerlijke paillettenjurk met tutu. Van mij mag ze het kledingstuk gerust nog eens uit de kast halen. Hij is stijlvol en staat haar fantastisch!

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in