Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Met deze royal traditie breekt koningin Camilla

Dag hofdames, Camilla doet alles zelf. Ze zijn dól op tradities, daar in Engeland. Maar met de intrede van koning Charles en koningin Camilla, verandert er achter de schermen wel degelijk het een en ander. Camilla zou hebben aangegeven geen gebruik te willen maken van hofdames. Dat is haar keuze,...

Met deze royal traditie breekt koningin Camilla

Dag hofdames, Camilla doet alles zelf.

Ze zijn dól op tradities, daar in Engeland. Maar met de intrede van koning Charles en koningin Camilla, verandert er achter de schermen wel degelijk het een en ander.

Camilla zou hebben aangegeven geen gebruik te willen maken van hofdames. Dat is haar keuze, want die hofdames zouden er zijn om haar te assisteren.

Zestig jaar in dienst

"Koningin Elizabeth was erg gehecht aan haar hofdames", deelt een insider met de Britse krant The Mirror. "Maar Camilla hoeft er geen."

Elizabeth had er een handjevol, waarvan er minstens een altijd in haar kielzog liep. Ze koos deze vrouwen zelf uit, aan het begin van haar regeerperiode. Een aantal vrouwen had ze meer dan zestig jaar in dienst, zij liepen ook mee in de rouwstoet.

Hofdames zijn een soort persoonlijke assistenten die bijvoorbeeld de agenda van de koningin bijhielden, haar hielpen met haar kleding en kapsels, maar bijvoorbeeld ook haar bloemen droegen of haar bad voor haar lieten vollopen.

Bij haar kroning met een hele rits hofdames, die veelal nog decennialang bij haar zouden blijven

'Camilla is gewend om alles zelf te doen'

Het is maar net wat je gewend bent, en Camilla is dat na jaren als hertogin duidelijk niet. Natuurlijk heeft ze mensen in dienst, vooral om haar agenda bij te houden en voor tijdens bezoekjes. Maar ze is ook individualistisch ingesteld.

"Ze is het al jaren gewend om alles zelf te doen", deelt de insider met de krant. "En ze is niet van plan om dat nu nog te veranderen." Dat past ook bij de visie van koning Charles, die al jaren werkt aan een modernere, afgeslankte versie van de monarchie. Dus ook met minder personeel.

Met de beslissing van Camilla lijkt het begrip hofdame in het Britse koningshuis nu definitief te verdwijnen. "De kans dat Catherine, de prinses van Wales nog wél hofdames zal willen, is erg klein. Dit is het einde van een tijdperk, maar wel een heel logische evolutie.”

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in