Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Meghan en Wallis, wat lijken ze op elkaar!

De geschiedenis herhaalt zich bij de Windsors. Het is niet de eerste keer dat de Britse koninklijke familie het middelpunt is van een rel rond liefde, protocol en een Amerikaanse, 85 jaar geleden was dat ook al eens zo. Toen was het constitutioneel een dingetje, nu hebben ze te maken met Trial by...

Meghan en Wallis, wat lijken ze op elkaar!

De geschiedenis herhaalt zich bij de Windsors.

Het is niet de eerste keer dat de Britse koninklijke familie het middelpunt is van een rel rond liefde, protocol en een Amerikaanse, 85 jaar geleden was dat ook al eens zo. Toen was het constitutioneel een dingetje, nu hebben ze te maken met Trial by Twitter.

Dit zijn de overeenkomsten (en een paar verschillen) tussen de vrouwen die The Firm op zijn kop zette: Wallis Simpson, later hertogin van Windsor en Meghan Markle, nu hertogin van Sussex.

Can-do mentaliteit

Wallis Simpson (1896-1986) was een tweemaal gescheiden ambitieuze Amerikaanse socialite die bekend stond om haar snelle verstand en ambitie, maar ook om haar vitaliteit en charmes. Ze was slim, wilde altijd in alles de beste zijn en was als puber al een perfectionist die onberispelijk gekleed ging.

Meghan Markle, hier in 2012, is een eenmaal gescheiden Amerikaanse met dezelfde can-do mentaliteit. Als ze ergens haar zinnen op heeft gezet, dan krijgt ze dat voor elkaar met hard werken en ongekende focus. En net als bij Wallis sneuvelen daardoor wel eens familiebanden en vriendschappen, als 'collateral damage'.

Charmes te over

Aan zelfbewustheid en gezond zelfvertrouwen geen gebrek: beide dames wilden meer van het leven en kregen dat voor elkaar. Wallis ruilde een piloot om voor een rijke Britse reder die haar introduceerde in de Britse society. Zo leerde ze Edward, toen nog de prins van Wales kennen, die meteen weg van haar was.

Meghan shopte op haar beurt enige tijd in Londen rond en schakelde, al dan niet gekscherend, kennissen in 'om een leuke Engelsman voor haar te vinden'. Hier dineert ze in 2015 met acteur Tom Hollander. Ze scoorde uiteindelijk de hoofdprijs in de persoon van prins Harry die zegt: "Op onze tweede date wist ik al dat ze de ware was." Opvallend is dat beide dames de heren in persoonlijkheid en intelligentie overstegen.

Herrie aan het hof

Het hof maakte zich grote zorgen over Edwards relatie met Wallis, omdat in 1934 gescheiden Amerikaanse vrouwen niet als geweldig koningin-gemalin materiaal werden gezien. Edward was echter dolverliefd op Wallis en haar bruuske, wat dominante manier van doen, zodat ze in geen tijd aan zijn arm de society veroverde.

Op Meghan was in 2017 weinig aan te merken: ze had sexy rollen gespeeld, maar was nooit uit de kleren gegaan, ze was welbespraakt en intelligent en gewend aan camera's en aandacht, zodat ze wist hoe ze zich moest presenteren. Ook niet onbelangrijk: het publiek vond haar een geweldige aanwinst en een verrijking voor het koninklijk huis. In de verkeringstijd maakte men zich aan het hof hooguit zorgen dat het stel wel heel hard van stapel liep.

Verkeerde inschatting

Voor Amerikanen die er niet mee zijn opgegroeid is het vermoedelijk lastig om in te schatten hoe een monarchie in de praktijk werkt. Zowel Wallis als Meghan leefden in de veronderstelling dat ze een hoofdrol zouden krijgen. Edward meende dat volk en vaderland wel zouden bijdraaien, maar Wallis was en bleef mateloos impopulair. Hij kreeg bovendien  geen toestemming om een morganatisch huwelijk (trouwen beneden je stand) met haar te sluiten waarbij hij alsnog koning zou worden en zij niet de titel koningin zou krijgen, maar de regering weigerde dat. Zou hij met haar trouwen, dan zou er een constitutionele crisis ontstaan.

Hoewel Meghan wist dat de kans dat ze koningin zou worden klein was, begon ze toch met een verkeerde inschatting aan haar bestaan als royal en benaderde het meer als een rol dan als een manier van leven. "Ze arriveerde zonder enig idee van hoe een monarchie rust op goedkeuring, plichtsbesef en zorgvuldig gekalibreerde eerbied," zegt een vriend van kroonprins Charles in de Daily Mail. "Ze ontmoette Harry op het hoogtepunt van zijn populariteit...

...en had geen idee dat ze tweede viool en zelfs derde viool zou moeten spelen na Charles en Camilla en William en Kate (hier de familie in 2019). Ze dacht dat ze het equivalent van Robbie Williams in zijn Glastonbury-tijd trouwde, toen hij net solo was gegaan vanuit Take That. Maar de royals zijn geen 'Hollywood en Celebrity'. Respect moet worden verdiend, dat vond ze maar niets." Toch deed Meghan haar best en met resultaat: op haar werkbezoeken was nooit iets aan te merken en tot aan het gehannes rond de bekendmaking van de geboorte van Harry en Meghans zoontje Archie liep men toch vooral met haar weg.   

Liefde en verlies

Edward verkoos Wallis boven het koningschap, trad af en vestigde zich met Wallis in Frankrijk, de Windsors ontredderd achterlatend. Zijn broer volgde hem op als koning George VI en schonk Edward na zijn huwelijk in 1937 de titel hertog van Windsor, zodat Wallis zich hertogin van Windsor mocht noemen. Wallis bleef kinderloos.

Harry en Meghan vertrokken omdat ze de druk van het hof en de media - die fel reageerde op het verlangen van de Sussex'jes om een soort parttime royals te worden - niet langer aankonden, zij kwamen via Canada in Californië terecht. Ook dit veroorzaakte grote onrust binnen de familie. Meghan is in verwachting van haar tweede kind met Harry. 

Leven na Londen

Wallis kwam er al snel achter dat het leven als B-royal met een vrij saaie man - die stiekem Engeland miste, maar daar niet meer met goed fatsoen zomaar kon terugkeren als koning die zijn land had opgegeven - niet het sprookje was dat ze voor ogen had, maar maakte er het beste van met hun hondjes.

Er was een pijnlijk momentje met Hitler dat Engeland nog woester maakte, maar verder hield het stel zich redelijk koest en leefde als welgestelde aristocraten in de luwte in Frankrijk, met fabuleuze feestjes en veel personeel. 

De hertog en hertogin van Sussex hebben financieel hun zaakjes prima voor elkaar en maken nu deel uit van het hogere echelon aan celebs in Montecito en omgeving. De kans lijkt klein dat ze ooit voor langere tijd zullen terugkeren naar Engeland, hoewel dat hen vrij staat.

Verder nog iets?

De verhouding tussen Edward en Wallis en de Windsors bleef gespannen, vooral omdat de moeder van de huidige koningin Elizabeth het hen zeer kwalijk nam dat ze de familie zoveel schade hadden berokkend.

Elizabeth zelf was milder gestemd, vanaf 1965 werden de contacten wat aangehaald. Zowel Elizabeth als haar zoon Charles bezochten Edward in zijn nadagen. En toen Edward na zijn dood in 1972 in Engeland werd begraven, logeerde Wallis op verzoek van Elizabeth gewoon op Buckingham Palace. Deze foto is gemaakt in Parijs in 1972, toen Edward nog leefde en zijn nichtje en achterneef op bezoek waren. 

Tussen de Windsors, de Cambridge'jes en de Sussex'jes - hier in 2018, in duidelijk gezelligere tijden - lijkt professionele mediation momenteel geen overbodige luxe te zijn. Als echter het stof van het Oprah-interview is neergedaald, Buckingham Palace de bully-claims heeft onderzocht en er op passende wijze op heeft gereageerd, en Harry en Meghan - toch mensen met ongekende privileges - zich wat meer richten op hun nieuwe activiteiten in plaats van eindeloos de slachtofferkaart te spelen, zal er ook daar toenadering ongetwijfeld tot de mogelijkheden behoren. Al moet daar duidelijk nog wel wat tijd overheen gaan. Hoop doet leven.    

Foto's (c) The Royal Family, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in