Meghan en Harry reizen verder door Zuid-Afrika

Door Ella Vermeulen
Meghan en Harry reizen verder door Zuid-Afrika

Tot ziens, Kaapstad, hallo Johannesburg!

Voor het laatste deel van de Royal Tour zit prins Harry voorlopig nog in Malawi en is de hertogin van Sussex alvast verkast naar Johannesburg.

Meghan vloog daar gisteren al naar toe met Archie, Harry ging vanuit Angola naar Malawi en voegt zich dinsdag weer bij Meghan en Archie. Op 2 oktober hebben ze in Johannesburg samen nog vier werkbezoeken voor ze terug naar Engeland vliegen.

Meghan en Harry reizen verder door Zuid-Afrika

Voor ze vertrok, herdacht de hertogin van Sussex in Kaapstad in alle stilte nog Uyinene Mrwetyana, een studente die een week eerder was verkracht en vermoord bij het Clareinch postkantoor. Op Instagram liet ze weten dat ze een berichtje in Xhosa ("We staan aan jouw kant") op de plek had achtergelaten en een lint had bevestigd aan het hek, zoals ook andere hebben gedaan om de studente de laatste eer te bewijzen. Ze bleek ook nog telefonisch haar deelneming te hebben betuigd aan Uyinene's moeder en kreeg online veel lof over de manier waarop ze de aandacht had gevestigd op het geweld tegen vrouwen in Zuid-Afrika.

Meghan en Harry reizen verder door Zuid-Afrika

Ook niet op de officiële agenda: een ontbijtmeeting met negen Zuid-Afrikaanse vrouwelijke activisten. "Ik ben echt aangedaan door alles wat ik heb gehoord," zei Meghan, in een J.Crew rok. "Het leiderschap en de kracht die deze vrouwen tonen is opmerkelijk. Een groot deel van mijn leven pleit ik al voor de rechten van vrouwen en meisjes, het was een onvoorstelbare ervaring om de verhalen van deze vrouwen te mogen horen." Dat deze afspraken niet eerder bekend werden gemaakt, heeft vermoedelijk te maken met de verloving van prinses Beatrice: de Sussex'jes wilden hun nichtje haar momentje gunnen.

Harry bracht de zondag door in Lilongwe, waar hij het Nalikule College of Education bezocht, een school die zich richt op jonge meisjes betere kansen bieden door middel van onderwijs. Meghan kwam er, heel modern, via Skype bij. 

Meghan en Harry reizen verder door Zuid-Afrika

Later had hij nog een audiëntie met president Peter Mutharika en was er een receptie bij de Britse High Commissioner in Malawi.