Meghan en Harry niet langer koninklijk…

Meghan en Harry niet langer koninklijk…

De Sussexit is een feit en het is ingrijpend.

Het vertrek van de Sussex'jes uit het Britse Koninklijk Huis is rond. Prins Harry en zijn vrouw Meghan zullen niet langer het 'koninklijke' deel van hun titels gebruiken en gaan voortaan door het leven als Harry, hertog van Sussex en Meghan, hertogin van Sussex, zo heeft Buckingham Palace bekend gemaakt in een vriendelijk verwoord statement van de Queen.

Meghan en Harry niet langer koninklijk…

Ze zullen koningin Elizabeth niet langer vertegenwoordigen en krijgen ook niet langer een toelage uit publieke gelden. Dat betekent dat kroonprins Charles ze (deels) uit eigen geld zal onderhouden. Het stel is daarnaast vrij om commerciële deals te sluiten als ze dat willen, maar zegt dat het hierbij rekening zal houden met de normen en waarden van de monarchie. De deal is het resultaat van tien dagen onderhandelen, waarin steeds duidelijker werd dat het onhaalbaar was om als parttime royals door het leven te gaan. De 'clean break' biedt, hoe moeilijk het ook is, het meeste duidelijkheid voor alle partijen.  

Meghan en Harry niet langer koninklijk…

Zo zullen we Harry en Meghan dus niet meer zien.

Meghan en Harry niet langer koninklijk…

Deze Sussexit Deal betekent dat Harry en Meghan hun Royal Leven helemaal opgeven en vanaf het voorjaar geen koninklijke verplichtingen meer zullen uitvoeren.

Meghan en Harry niet langer koninklijk…

Ze zijn ook voornemens om de 2,4 miljoen pond terug te betalen die er aan belastinggeld  is uitgegeven aan de verbouwing van Frogmore Cottage. De regeling wordt in 2021 opnieuw bekeken. 

Voor de goede doelen en andere organisaties waar ze zich aan hebben verbonden, zal de verandering even slikken zijn: Harry's werk met (oud)militairen is bijvoorbeeld altijd alom geprezen. Ze blijven zich er wel voor inzetten, maar de impact zal onherroepelijk anders zijn nu ze niet langer de Queen, de Kroon of het land vertegenwoordigen.

Foto (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in