Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima: zonnig in Zeeland

Een ochtend met diepe Oranje-banden. Een lekkere Oranje-bezetting in het Zeeuwse Middelburg: daar kwamen vanochtend koning Willem-Alexander, koningin Máxima én prinses Beatrix naar de Nieuwe Kerk voor de uitreiking van de Four Freedoms Awards door de Roosevelt Stichting. Die award eert een beroem...

Máxima: zonnig in Zeeland

Een ochtend met diepe Oranje-banden.

Een lekkere Oranje-bezetting in het Zeeuwse Middelburg: daar kwamen vanochtend koning Willem-Alexander, koningin Máxima én prinses Beatrix naar de Nieuwe Kerk voor de uitreiking van de Four Freedoms Awards door de Roosevelt Stichting.

Die award eert een beroemde speech van de voormalig Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt (FDR), die tijdens zijn State of the Union in 1941 sprak over vier vrijheden die de voorwaarden zijn voor menselijke waardigheid en een rechtvaardige samenleving. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst.

Máxima droeg deze heerlijke groene NATAN, die we eerder zagen tijdens een streekbezoek aan Deventer en omgeving afgelopen september. Ook de hoed én oorbellen hield ze hetzelfde als toen, maar er mocht wel een ander tasje mee uit.

Diepe banden met de Roosevelts

Het zijn niet alleen onderwerpen die de koninklijke familie aan het hart gaan, zij hebben ook diepe banden met de familie Roosevelt. Koningin Wilhelmina had tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen regelmatig contact met FDR, dochter prinses Juliana bouwde vanuit Canada een hechte band op met zijn vrouw Eleanor en ging regelmatig langs bij het presidentspaar.

De Roosevelts, die oorspronkelijk uit Nederland komen (FDR stamt specifiek af van mensen die ooit vanuit Zeeland naar Amerika vertrokken), hebben altijd een band met Nederland gehouden en reisden meermalen af naar ons land. De vier keer dat FDR werd ingezworen als president (dat kon toen nog gewoon vier keer op rij) deed hij dat met zijn rechterhand op zijn Nederlandse familiebijbel.

Prinses Beatrix ging voor vrolijke rode stippen/tulpen/vlekken en een dazzling hoedje.

Prinses Juliana won de eerste

De Four Freedom Awards werden in 1982 voor het eerst uitgereikt. Er is ook een vijfde categorie: de algemene vrijheidsprijs (Freedom Medal). Die ging dat eerste jaar naar prinses Juliana (en dit jaar naar Sviatlana Tshikhanouskaya over wie je hier meer leest).

Extra bijzonder dus voor haar dochter en kleinzoon om precies veertig jaar later aanwezig te zijn bij de ceremonie (waar ze trouwens elke twee jaar voor aanschuiven, al was editie 2020 online).

Om het andere jaar worden de awards in Nederland toegekend aan mensen en organisaties die grote toewijding tonen aan de idealen van FDR. Het andere jaar worden de prijzen uitgedeeld in New York. Dit jaar win de Vietnamese singer-songwriter Mai Khoi Do Nguyen de award voor vrijheid van meningsuiting en mocht de oprichter van het Indonesische Mosintuwu Institute de award voor vrijheid van godsdienst in ontvangst nemen.

De award voor vrijwaring van gebrek ging naar de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete en de award voor vrijwaring van angst naar de Turkse niet-gouvernementele LGBTI+ organisatie ÜniKuir.

Beeld: ANP/Brunopress/Nationaal Archief

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in