Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima trekt de archieven open

HM bereidt zich nu vast voor op het bezoek van januari. Toch nog een koningin Máxima sighting deze week. HM was vanmiddag in het Nationaal Archief voor de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu. Een thuiswedstrijd dus. Aan de hand van documenten en foto’s worden diverse...

Máxima trekt de archieven open

HM bereidt zich nu vast voor op het bezoek van januari.

Toch nog een koningin Máxima sighting deze week. HM was vanmiddag in het Nationaal Archief voor de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu. Een thuiswedstrijd dus.

Aan de hand van documenten en foto’s worden diverse thema’s uit de geschiedenis, cultuur en samenleving van Curaçao belicht in de tentoonstelling, die nog tot en met 20 november te zien is. Voor Máxima een prima voorbereiding op het aankomende bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk, in januari met Willem-Alexander en Amalia.

In het Nationaal Archief zijn veel documenten te vinden over Curaçao, met name uit de tijd van de West-Indische Compagnie (WIC) en de periode dat het eiland nog een kolonie was van Nederland. De tentoonstelling schetst aan de hand van documenten en archiefstukken een beeld van de geschiedenis en het heden van het eiland in combinatie met foto’s, audiofragmenten en interviews van documentairemaker en fotograaf Selwyn de Wind. 

Majesteit kreeg de royal tour door gastconservator Dyonna Benett en educatiemedewerker Zion Piggott langs de thema’s Bestuur, Samenleving, Slavernij en Veerkracht. Ook kreeg ze meer uitleg over de positie van het Papiamentu en muzikale expressie in de koloniale tijd en in de huidige samenleving.

En over de ontwikkeling van het vrouwenkiesrecht, het slavernijverleden en de naamgeving van mensen na de afschaffing van de slavernij. Best een educatieve donderdagmiddag, zou je dus zeggen.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in