• Royalty

Máxima op bezoek? Onthoud deze 3 regels

Máxima op bezoek? Onthoud deze 3 regels

Nu Máxima en Willem-Alexander echt weer aan het werk zijn na de zomervakantie, rijgen ze de werkbezoeken aan elkaar. Ons koningspaar is een toegankelijk stel en voor royalty-begrippen ongekend toegankelijk en informeel er zijn tóch een paar regels waar het gepeupel zich aan moet houden bij zo’n koninklijk bezoek.

1. Don't speak untill spoken to

Je wacht totdat Máxima of Willem-Alexander het woord tot jou richt, zíj beginnen het gesprek, jij niet. Als ze niets zeggen, knik je alleen even. Je spreekt de koning en koningin aan met ‘Majesteit’.

En je stelt jezelf niet voor aan het koningspaar, maar je wordt voorgesteld of ze schudden je zelf de hand. Die neem je dan natuurlijk meteen aan.

2. Koningspaar neemt het initiatief

De regel is: Je schudt ze pas de hand als zij hun hand uitgestoken hebben. Zíj nemen het initiatief tot contact/gesprek/foto.In deze tijd van mobiele telefoons is dat soms wel anders, want een selfie met de koningin is zo geschoten. Ook in dit geval, wacht je totdat de royals initiatief nemen.

Met uitzondering van Koningsdag dan, want dan gaat het allemaal wat losser.

3. Sta op

Verder is het de bedoeling dat je opstaat als de koning of koningin binnenkomt en weggaat. Sta je al? Dan draai je je naar hen toe. Als het koningspaar zit, kan jij ook gaan zitten en je start het gesprek dus pas als zij daartoe de aanzet hebben gegeven.

In Nederland valt het trouwens wel mee met de etiquette, met wat fatsoensregels kom je al een heel eind. Tot vorig jaar mochten mensen in Engeland bijvoorbeeld Queen Elizabeth de rug niet toekeren, dat leverde soms best wat achterwaartse struikelpartijen op.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in