Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima: 'Het is stil in huis, ik ben een empty-nester'

Van drie meiden naar één, het is wennen. In Maastricht was het hele koninklijke gezin weer even verenigd en de afgelopen weken tijdens Alexia's spring break natuurlijk ook. Maar het is flink wennen, zo'n leven met een dochter op gap year en eentje in Wales. Dat gaf koningin Máxima ruiterlijk toe ...

Máxima: 'Het is stil in huis, ik ben een empty-nester'

Van drie meiden naar één, het is wennen.

In Maastricht was het hele koninklijke gezin weer even verenigd en de afgelopen weken tijdens Alexia's spring break natuurlijk ook. Maar het is flink wennen, zo'n leven met een dochter op gap year en eentje in Wales. Dat gaf koningin Máxima ruiterlijk toe langs de route tijdens Koningsdag.

"Ik ben een empty-nester zo langzamerhand", lachte Majesteit toen ze gevraagd werd of ze haar meiden niet enorm miste nu alleen Ariane nog officieel thuis woont. "Ik mis ze enorm. Amalia is nog steeds een beetje thuis, Alexia helemaal niet, ik heb Ariane nog. Maar inderdaad, het is gewoon stil in huis. Ik moet er maar aan wennen. Dus lekker meer werken."

Moeilijk en wennen

Alexia vertrok in augustus, Amalia rondde net daarvoor haar gymnasium af. Wanneer zij Nederland voor het eerst verliet, is niet bekend. Wel weten we dat ze een tijdje in het buitenland heeft gezeten. Zoiets gaat geen enkele moeder in de koude kleren zitten, ook geen koninklijke.

"Het was moeilijk, dat kan ik wel gewoon zeggen", aldus Máxima. "En wennen. Het is ook wennen om niet de hele tijd de jongste te zijn, haar vrij te laten. De tijd die ik aan de kinderen gaf moet ik omzetten naar mijn hobby en dat is mijn werk.”

'Peilingen trek ik me niets van aan'

Dat er werk aan de winkel is, bleek wel uit de laatste populariteitspeilingen van het koningspaar. Daar zijn ze zich deze Koningsdag zeker van bewust.

"Positieve kritiek daar sta ik altijd voor in, peilingen heb ik nooit wat van aangetrokken, dat is korte termijn", zei de koning. "Positieve kritiek is heel goed. Als je die niet kunt krijgen, dan krijg je situaties zoals een dictatuur en dat willen we helemaal niet.”

'Gewoon door blijven werken'

Of ze er ook iets aan denken te kunnen doen? Willem-Alexander: “Ik denk dat ik een lange termijnfunctie heb in Nederland, en de lange termijn zal aantonen dat het allemaal in orde komt."

En Máxima, denkt die met haar werk iets te kunnen doen aan het huidige imago van het koningshuis? "Ik ga gewoon door blijven werken en als dat zorgt voor imagoverbetering is dat fantastisch. Maar ik moet vooral gewoon mijn werk goed doen.”

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in