Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima geeft emotionele speech over zusje Inés

Het onderwerp mentale gezondheid komt altijd even binnen bij Máxima. Ze verloor in 2018 haar zusje Inés aan zelfmoord. Dus dat Majesteit vanochtend een nieuwe stichting mocht lanceren op het gebied van de geestelijke gezondheid van jongeren, maakte dat wel even wat los. Bijna direct begon Máxima ...

Máxima geeft emotionele speech over zusje Inés

Het onderwerp mentale gezondheid komt altijd even binnen bij Máxima.

Ze verloor in 2018 haar zusje Inés aan zelfmoord. Dus dat Majesteit vanochtend een nieuwe stichting mocht lanceren op het gebied van de geestelijke gezondheid van jongeren, maakte dat wel even wat los.

Bijna direct begon Máxima in haar speech over haar zusje.

In juni al vier jaar geleden

"We ondersteunen dit programma allemaal vanuit onze eigen ervaring, als professional, als ervaringsdeskundige, als bestuurder of vanuit een andere betrokkenheid. Mijn eigen motivatie om mee te doen is heel persoonlijk. Het heeft te maken met mijn zoektocht na de dood van mijn zusje Inés, in juni al vier jaar geleden."

De koningin vervolgde: "Toen zij overleed, was ze 33 jaar… Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zo ver was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe… het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen?"

'Ik was niet alleen'

"Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van heel  veel mensen dat ze hetzelfde hadden doorgemaakt met een familielid of een vriend of vriendin. Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee. Ik ben me hier toen verder in gaan verdiepen. En ik heb heel veel werkbezoeken gebracht aan organisaties die hiermee bezig zijn. MIND was daarbij een geweldige steun en partner. Heel veel dank."

MIND Us is de nieuw gelanceerde stichting. Wil je de complete toespraak van koningin Máxima lezen? Klik dan hier.

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in