Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lekker luister-wandelen door de koninklijke geschiedenis

Royal podwalks door Delft en Den Haag Het verhaal van Koninklijk Nederland is uitgebreid met twee nieuwe royal podwalks. De ene voert door Delft, langs alle bijzondere plekken die zijn gekoppeld aan Willem van Oranje. De andere leidt langs de unieke koninklijke route in Hofstad Den Haag. Aan de h...

Lekker luister-wandelen door de koninklijke geschiedenis

Royal podwalks door Delft en Den Haag

Het verhaal van Koninklijk Nederland is uitgebreid met twee nieuwe royal podwalks. De ene voert door Delft, langs alle bijzondere plekken die zijn gekoppeld aan Willem van Oranje. De andere leidt langs de unieke koninklijke route in Hofstad Den Haag.

Aan de hand van de podwalks kun je als luisteraars zelf de oranjeroutes in beide steden lopen, maar de verhalen zijn ook uitstekend thuis als podcast te beluisteren. Eerdere verschenen podcasts over sterke Oranjevrouwen in Leeuwarden en Breda. 

Duik in het verhaal van Willem van Oranje 

Delft is de stad van Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, en de stad waar het Nederland zoals wij dat nu kennen is ontstaan. Willem van Oranje staat centraal in de podwalk over Delft. Hij woonde in de stad, leidde hier de opstand en is er uiteindelijk vermoord.

De kerk en deze bijzondere grafkelder komen uitgebreid aan bod tijdens de podwalk, want er is veel over te vertellen. De route vervolgt zich door het centrum van Delft met onder andere bijzondere standbeelden, de plek waar de moordenaar van Willem van Oranje heeft vastgezeten en natuurlijk Museum Prinsenhof Delft, de plek waar Willem heeft gewoond en waar hij in 1584 door Balthasar Gerards is vermoord. Koninklijke route door de Hofstad 

Den Haag en het Huis Oranje-Nassau zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan vier eeuwen wonen de leden bijna onafgebroken in de stad, eerst als stadhouders, later als Koningen en Koninginnen.

In die periode hebben zij hun stempel gedrukt op de stad en de omgeving. Zo zijn er verschillende woon- en werkpaleizen te vinden, waarvan enkele nog steeds functioneel zijn. De podwalk in Den Haag begint bij het enige paleis dat je kunt bezoeken: Museum Escher in het Paleis, het voormalige Paleis Lange Voorhout waar Koningin Emma tot 1934 heeft gewoond.

Stadskenner Remco Dörr neemt de luisteraar vervolgens mee langs de Koninklijke route door de Hofstad. Via het prachtige Lange Voorhout leidt hij je langs Paleis Kneuterdijk...

...en het werkpaleis van de Koning en Koningin: Paleis Noordeinde. De route voert langs ook andere bijzondere panden en standbeelden waar prachtige verhalen over te vertellen zijn. En natuurlijk ontbreken ook de paleistuinen en het Binnenhof niet.  

Vijf steden, één verhaal 

Het Huis Oranje-Nassau en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De leden van deze familie hebben Nederland gecreëerd en gevormd. Elke stadhouder, koning, koningin, prins of prinses heeft zich op zijn of haar manier ingezet voor Nederland.

Op verschillende plekken in ons land hebben zij hun sporen achtergelaten. Door unieke locaties te bezoeken in Breda, Leeuwarden, Delft, Apeldoorn en Breda komen verhalen tot leven, waaronder die over sterke Nassauvrouwen. Kijk voor meer informatie op Koninklijk Nederland.  

Foto's (c) Getty Images, ANP, Holland.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in