Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lees hier alles over de jongste president van Frankrijk: Emmanuel Macron

Hij is de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad, de 39-jarige sociaal-liberaal Emmanuel Macron. Hij won overtuigend: Macron behaalde 66 procent van de stemmen, tegen 34 procent voor zijn tegenstander Marine Le Pen.  Al direct na het sluiten van de stembureaus was op basis van een eerst...

Lees hier alles over de jongste president van Frankrijk: Emmanuel Macron

Hij is de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad, de 39-jarige sociaal-liberaal Emmanuel Macron. Hij won overtuigend: Macron behaalde 66 procent van de stemmen, tegen 34 procent voor zijn tegenstander Marine Le Pen. 

Al direct na het sluiten van de stembureaus was op basis van een eerste prognose duidelijk dat Macron ruim had gewonnen. Front National-kandidaat Le Pen feliciteerde haar rivaal met zijn zege. Ook premier Mark Rutte (zie onder) feliciteerde Macron.

Nog een week wachten

Komende week zal scheidend president Hollande met zijn staf de macht overdragen aan Macron. Wanneer hij precies wordt beëdigd staat nog niet vast, maar dat zal waarschijnlijk niet later dan over een week zijn.

Gesprek van de dag

Macron was van begin af aan een van de favoriete presidentskandidaten. De populaire politicus haalde al maanden vóór de verkiezingsstrijd de voorpagina's van de (internationale) dagbladen. Dat had deels ook een andere reden: de nieuwe leider van Frankrijk had een bijzonder charmant geheim wapen, eega Brigitte Trogneux (64), zijn voormalige schoollerares.

Klasse: eens een keer geen botox

De twee waren het gesprek van de dag, in binnen- én buitenland. En zeker niet alleen vanwege het leeftijdsverschil (Brigitte Trogneux wordt overigens geroemd om het feit dat ze geen botox gebruikt en daardoor 'een geheel nieuw soort chic laat zien'). Brigitte, wier meisjesnaam Trogneux is, maar de achternaam Auzière droeg tijdens haar eerdere huwelijk, was Macrons theaterdocent en lerares Frans op een katholieke privé-school in de Provence, in de Noord-Franse stad Amiens.  

Lees ook: 5 x deze beroemde mannen zijn nog altijd verliefd op hun oudere echtgenote

"Beetje bij beetje gecharmeerd"

Macron was destijds vijftien jaar (de leeftijd waarop je in Frankrijk meerderjarig bent) en de romantiek tussen de twee kwam tot bloei toen zijn lerares en hij samen een Italiaans stuk bewerkten. "Hij schreef en beetje bij beetje raakte ik gecharmeerd van zijn intelligentie", vertelde Brigitte in een documentaire op de Franse tv.

Lievelingetje

"Hij was niet als alle anderen", voegde zij daaraan toe, en gaf aan dat Macron toen al gelijkwaardige relaties had met de volwassenen in zijn leven. Volgens dagblad Le Parisien, die Macrons vroegere klasgenoten interviewde, was hij het 'lievelingetje van de klas': "Tijdens de les nam ze Emmanuel altijd als voorbeeld. Ze was helemaal weg van zijn literaire talent. Hij schreef continu gedichten en zij las ze altijd voor."  

"Hier spreekt de lerares"

Brigitte verbergt nog altijd haar bewondering voor haar ex-pupil niet. "Zijn vaardigheden zijn absoluut boven gemiddeld. Je kunt zeggen dat ik dit vind omdat we zijn getrouwd, maar hier spreekt de lerares in mij", aldus de nieuwe Franse first lady.

Bron: NOS e.a.

Bron beeld: Hollandse Hoogte