Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kroonprinses Mette-Marit spreekt voor het eerst openlijk over huwelijksproblemen

'Het is geen gemakkelijke weg geweest', aldus Mette-Marit.

mette-marit huwelijksproblemen

Al eerder kwam er naar buiten dat het huwelijk tussen kroonprins Haakon en zijn vrouw, kroonprinses Mette-Marit, niet altijd probleemloos is verlopen. Het koningspaar is te zien in hun eigen serie Haakon en Mette-Marit – ons Noorwegen, waar ze niet alleen praten over het royal leven, maar ook over de ups en downs in hun huwelijk.

Kritiek

Voor het eerst sprak Mette-Marit in de serie over de huwelijksproblemen tussen haar en Haakon – niet echt volgens het koninklijke boekje, maar who cares? "Het is geen gemakkelijke weg geweest", zo vertelde de kroonprinses. "Van tijd tot tijd kan het er gespannen aan toe gaan tussen ons."

Vanaf het begin van hun relatie ging het namelijk niet over rozen, zo verklapt het stel. De twee leerden elkaar tijdens een muziekfestival kennen, maar daar bleef het natuurlijk niet bij. Ze begonnen elkaar steeds vaker te zien, waardoor ook de kritiek steeds luider werd. Dit had met name te maken met Mette-Marit, wie toentertijd alleenstaande moeder was. "Sommige vrienden wisten dat Mette en ik elkaar kenden, maar dat waren er niet veel", aldus Haakon. "Ze had immers een jonge zoon, dus het was helemaal niet vanzelfsprekend dat wij een koppel zouden vormen."

Ware liefde

Een klein jaar nadat ze elkaar leerden kennen, maakte het Noorse koningshuis de verloving van de twee bekend. Echter, was dit in werkelijkheid niet allemaal zo perfect. Zo verbraken de twee nét voor de aankondiging hun relatie. "Voordat ik vertrok (naar de Verenigde Staten om te werken bij de Verenigde Naties, red.), hadden Mette en ik besloten om uit elkaar te gaan", aldus Haakon. "Het was ons niet gelukt." Toch veranderde dat weer toen de kroonprins terugkwam in Noorwegen. De liefde tussen de twee was namelijk zó sterk dat ze het wel weer met elkaar moesten proberen.

Chronische aandoening

De rocky start van de twee was tevens niet het enige obstakel voor hun relatie. Zo hebben de gezondheidsproblemen van Mette-Marit ook een grote rol gespeeld. De kroonprinses lijdt namelijk aan chronische longfibrose, een aandoening waardoor er littekens ontstaan op de longen. En hoewel Mette-Marit rustig aan moet doen, vindt het koningspaar veel steun bij elkaar.

"Als de dingen werken, vormen we een geweldig team. Het is niet volledig probleemloos, maar ik denk dat we elkaar redelijk goed aanvullen", zo stelde Haakon al eerder. "Ik ken Haakon heel goed. Ik weet het als er hem iets dwarszit en wanneer het goed gaat. We hebben een groot gevoel van veiligheid omdat we al meer dan twintig jaar samenwerken", vulde Mette-Marit hem aan.

Royalty
  • HLN
  • NL Beeld